Into Riot

Neko je možda primetio da se od "Rio Tinto" da skovati i "Into Riot".
Into Riot
Foto: 021.rs

Rio Tinto je problematičan. I neredi su problematični. Tarzanski engleski je problematičan i nameran. I nereda ne mora da bude.

Građani su prošle subote blokirali puteve zbog Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Dosta njih je izašlo na ulice jer se protivi projektu Rio Tinto. Tako je ona priča o velikoj multinacionalnoj kompaniji koja dobija sve što joj se prohte u državi u kojoj ne postoje institucije dobila svoje ime, ima svoj registracioni broj, svog direktora i svoje zaposlene. 

Inače, kompanija je nazvana po istoimenoj reci u Španiji, koja je poznata po crvenoj boji vode u kojoj teku visoke koncetracije gvožđa i teških metala. Teška (za podneti) je bila i reakcija predstavnika vlasti i Srpske napredne stranke nakon prvih blokada u subotu.
 
Blokada mostova i puteva proglašena je terorom manjine nad većinom. Oni koji su se okupili proglašeni su fašistima. Tu kvalifikaciju izrekla je premijerka Ana Brnabić, ponovili su je Miloš Vučević i Aleksandar Vulin, a špaliru produbljivanja podela među ljudima pridružili su se mnogi predstavnici vlasti.
 
U prvim danima vlast ni na koji način nije pokušala da smiri situaciju, dodatno uzburkavajući javnost izjavama da će policija primenjivati silu. Iz tog razloga ni ne čudi što su mnogi imali osećaj ulaska u vanredno stanje, odnosno izbijanja nasilja na ulicama zato što je to neko hteo. Kako drugačije objasniti činjenicu da se policija povlači i da je zamenjuju "privatnici" iz službenih "škoda"? 
 
Kretanje bagerom prema ljudima proglašeno je osnovnim ljudskim pravom, a značaj toga što je neko zamahivao prema drugoj osobi čekićem obesmišljavao se tvrdnjom da je u pitanju "gumeni" alat, kao da je taj predmet neko ukrao iz dečije kutije za igračke. Kako je na protestima prošle godine policiji prigovarana prekomerna upotreba sile, ove godine je obrnuta ploča - kako smo videli u Šapcu - policija uopšte neće reagovati. 
 
Vučić je u sredu "spuštao tenzije" tvrdnjom kako građani koji su zaista zabrinuti zbog planova Rio Tinta "za ovih još nekoliko meseci ne moraju ništa da brinu". U nekoliko trenutaka neodoljivo je podsećao na svog političkog oca, ali je glavni zaključak bio da će se pitanje multinacionalne kompanije u Srbiji rešavati nakon izbora. Cilj je da pitanje Zakona o eskproprijaciji i o referendumu ne postane političko pitanje koje će moći da utiče na konačnu odluku birača. 
 
Predsednik je i ponovio kako ulica neće voditi politiku Srbije, jer se ona vodi u institucijama. Međutim, stvarnost je ta koja ga demantuje. I tu je jedan od problema ovog društva - političari koji obitavaju u paralelnom univerzumu. Referendum koji je odavno sproveden jeste onaj po kom su se profesionalni političari otcepili od prosečnog građanina, od Srbije. 
 
Način ophođenja političara prema građanima postao je ponižavajuć. Tako se na celokupno društvo preliva stav da je ostrašćenost vrlina a umerenost znak neprilagođenosti. Ili nepostojanja stava. Kada imate ministarstvo namenjeno dijalogu, a dijalog ne postoji ni u naznaci, zašto onda ne biste imali selektivno primenjive zakone ili, još gore, zašto ne biste usvajali one koji su štetni? 
 
U anketi jednog režimskog glasila o blokadi izjašnjavali su se mahom stariji građani koji su imali negativan stav o svemu. A onda se pojavila starija Novosađanka koja je išetala direktno iz "Ministarstva straha" Arsena Dedića. "Neće biti dobar kraj", rekla je starica zabrinuto. "Jedino su stare žene znale da od toga neće biti dobra", otpevao je Dedić četvrt veka ranije.
 
Kada nema ničega, a najmanje pravde, javlja se strah. I od"strane pretnje" nastaju "ratne strepnje". 
  • Bela

    04.12.2021 17:35
    Into Riot
    Probudili se Botovi. :) :) :)
    Nrka, blizu je April Sendvicari !
  • Bela

    04.12.2021 14:33
    Into Riot !
    Odlican Tekst Zorane !
    April je blizu a do tada vidimo se na Mostovima i blokadama Auto puteva.
    NO PASSARAN !
  • Zzx

    03.12.2021 20:39
    Gori od zemljotresa i poplava
    Nazadnjacima se mora stati na put jer oni obraza nemaju i brinu samo o sebi na štetu svih ostalih. Rasturaju i rasprodaju zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.