Učitelj iz Novog Sada i lepota trenutka

Ponekad nam je potrebno malo tuđe sreće da bismo se i mi osetili ispunjenima. Jedino lepota ima smisla. Pa ako je i patetika, neka je.
Učitelj iz Novog Sada i lepota trenutka
Foto: 021.rs
Lepi momenti se konstantno dešavaju. Nažalost, sve češće imamo osećaj da nam takvi trenuci promiču, da prolaze pokraj nas poput znakova na koje ne obraćamo pažnju. Možda bismo ih i primetili samo kada bi nam džakovi obaveza dozvolili da ispravimo kičmu, kada nam vratovi ne bi bili ukočeni poput strašila. 
 
Takav jedan trenutak iskrene sreće dogodio se u Novom Sadu. Učitelj je, kao i mnogi drugi, došao do kraja svog radnog veka, odzvonilo je školsko zvono i stiglo je vreme za penziju. 
Samo što učitelj Zoran Damjanović nije ispraćen kao i mnogi drugi. Ispratili su ga njegovi bivši učenici, došlo je čak deset generacija kojima je on u OŠ "Nikola Tesla" bio prvi korak u svetu čitanja, pisanja, životnog sabiranja i oduzimanja, ocena...
 
Na našu kolektivnu sreću, taj trenutak nije ostao u holu škole, već je podeljen i sa drugim ljudima. Jedan video i dobra volja da to vidimo svi mi, bili su dovoljni da topli talasi radosti zapljusnu naše grudi. 
Postoji divan trenutak učiteljevog ulaska u školu, kada shvata da je tu rezultat njegovog radnog veka. Nije u fasciklama, prašnjavim ormarima i fiokama, već u ljudima. 
 
On, uz osmeh, širi ruke najviše što može. Kako jednostavno i fascinantno ume da izgleda trijumf života, potvrda da je ono što ste radili, uprkos svemu, vredelo. 
 
Ljudi su izgubili veru u bitne stvari - obrazovanje, školstvo, zdravstvo... Sumnjamo u sve što vidimo, tražimo nelogičnosti, mane kojima će se osporiti verodostojnost. To je talog svakodnevnih razočarenja. Ovo je svet tirana vođenih ličnom ambicijom, gde god da se okrenemo prepoznaćemo ih. Sumnje se, prečesto, pokažu opravdanima.
 
 
Iako je sumnja postala refleks za preživljanje u 21. veku, opasnost njene sveprisutnosti je ravnodušnost, odustajanje od onoga što bi život trebalo da bude, strah da ćemo ispasti glupi ukoliko poverujemo da lepo, ipak, i dalje postoji. 
 
Stvar je u tome što kroz lepotu napredujemo ka slobodi. Nemojte misliti da je to neka hipi budalaština pokupljena sa sajtova sa inspirativnim citatima, to je tvrdnja nemačkog filozofa Fridriha Šilera, 18. vek.
Baš iz tog razloga, važno je podsetiti se, makar kroz jedan video, kroz naoko malu i nevažnu vest, da na nekim marginama postoje ogromni životi za koje ne znamo, majstori svog zanata čije delo nije izloženo u muzejima. Kada bismo ih prepoznali i ukazali poštovanje, valjda bi bilo više ovakvih primera i ovo društvo bi bilo srećnije. 
 
Deluje naivno, ali možda je recept za bolje sutra što češće (i nasumično) iskazivanje dobrote. Osmesi među neznancima mogu da znače. To je lepota, a estetika ima mnogo veze sa etikom, sa istinom.
 
I baš zato jedino lepota ima smisla. Pa ako je i patetika, neka je.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Prosvetar

    20.11.2023 12:17
    Milovaneeee
    Direktor škole nije imao pojma šta kolege spremaju. Ideja je potekla od članova kolektiva i nastavnice koja je Zokijevim đacima nekoliko puta bila razredna od petog do osmog.
    OŠ " Nikola Tesla" nije nikakva fensi škola, nego se tamo zaista radi i osim obrazovanja, trude se i da vaspitavaju decu. Škola ima toliko divnih sadržaja za učenike da mogu da se ponose. Za 60 godina su napravili mjuzikl u SNP - u!
    Zašto sve što je lepo i spontano neko želi da obezvredi i prikaže kao neku kontra priču?
    Direktor škole je izuzetno posvećen svom poslu, divan prema učenicima, nastavnom i nenastavnom osoblju, čovek koji je Teslu doveo u sam vrh škola gde je učenik na prvom mestu. Ostvaren je i porodično i poslovno. Respekt!
  • Milovan

    20.11.2023 09:08
    kontrareklama
    Nedavno je u ovoj školi povredjen učenik. Pao je ormar na njega. Ništa ne znamo o odgovornosti direktora povodom ovog slučaja ali je zato majstorski ovaj difofac odradio kontra reklamu za svoju "fensi" školu zloupotrebiviši dobrog učitelja i njegov odlazak u penziju i " udarivši" na emocije naivnog pučanstva željnog dobrih vesti
  • Mik

    18.11.2023 22:29
    Sjajan čovek i učitelj
    Bio sam đak OŠ Nikola Tesla, završio pre više od 30 godina, ali se dobro sećam učitelja Zorana. Tada je bio na početku karijere i omiljen u školi, svi su ga voleli i poštovali. Drago mi je da vidim da je ostao mladolik i nasmejan, baš kakav je bio i tada. Uživaj u penziji Učo još mnogo, mnogo godina u dobrom zdravlju i raspoloženju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.