Otkriven jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava na Balkanu

Međunarodni tim naučnika u novoj studiji objavljenoj u časopisu "Science" pokušava da objasni uzorke katastrofalnih poplava koje su pre dve godine pogodile ceo Balkan - uništile brojne kuće, useve i odnele desetine života.

Osim klimatskih promena, naučnici tvrde da su za poplave verovatno odgovorne i "planetarne rezonancije". Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodio ciklon tipa Vb, koji je s Mediterana doneo ogromne količine padavina, a verovatno je povezan s planetarnim Rozbijevim talasima.

"Analize dnevnih prolećnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja od 1950. do 2014. godine. Zbog toga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi", tvrde naučnici. Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabeležena je u leto 1997. u Evropi, a ponovila se pre dve godine i na Balkanu.

Rozbijevi talasi nastaju zbog rotacije Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umerenih geografskih širina. Pojavljuju se na visinama od približno pet kilometara. Na severnoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje vazduha koja se kreće od zapada prema istoku i donosi promene vremena.

Autor: 021

Foto: N1

  • Kiki

    20.04.2016 00:12
    Science je ozbiljan casopis, ali sa ovim radom ima problema, barem na osnovu skrtih informacija iz teksta, a novinari znaju da izvuku nesto iz konteksta. Nisam citao rad, ali cu ga sigurno procitati. Mi i sami znamo da tih godina nisu padale nikakve "potopske" kise .... bile su kao i svake godine. A ono sto autori clanka sigurno nisu uzelu u obzir su zaguseni odvodni kanali ....
  • Sremac

    19.04.2016 13:51
    Ljudska nebriga i nemastina su glavni faktor.
  • Brus Vilis

    19.04.2016 13:29
    Svaka čast medjunarodnom timu naučnika, ali ovi su nasipi izgradjeni još u doba Tite i od onda ih nismo valjano održavali, rečna korita nestručno ili čak uopšte ne čistimo. Ne sadimo ništa, štaviše sečemo, krljamo i rušimo, pa šta onda očekujemo? Jebiga, naši su prioriteti bebi kolica u hodnicima zgrada i tržni centri u strogom centru. Šta znaju ovi na Zapadu, budale, zidaju ih na periferijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija