VIDEO: NASA razvija avion koji će trošiti upola manje goriva

NASA razvija putnički avion D8 "dupli mehur", koji će u poređenju sa današnjim avionima tog tipa trošiti upola manje goriva.

NASA razvija putnički avion sa radikalnim najsavremenijim tehnološkim dizajnom u saradnji sa kompanijom "Aurora flajt sajansis" (Aurora Flight Sciences) i MIT.

Avion sa dvostrukim trupom prvi put je počeo da se razvija 2008. godine. NASA je izdvojila nekih 2,9 miliona dolara za izradu prototipa u prirodnoj veličini za testiranje futurističkog putničkog aviona, nadajući se da će pravi avion ući u upotrebu 2027. godine.

Sa maksimalnom brzinom od oko 936 kilometara na čas i naprednim aeronautičkim dizajnom i napajanjem, biće omogućeno smanjenje potrošnje goriva za nekih 50 odsto u poređenju sa današnjim putničkim avionima.

Konstruktori tvrde da će D8 za let od Los Anđelesa do Njujorka potrošiti 7.930 litara goriva manje.

Majkl Rodžers iz NASA istraživackog centra "Ejms" kaže da će veliki deo efikasnosti u potrošnji goriva biti rezultat najsavremenijeg dizajna krila.

"Ideja je da se preuzme deo podizanja koji se inače dobija preko krila i pokuša da se pomeri na trup. Druga stvar koja je urađena je za omogućavanje laminarnog protoka na letelici da se smanji raspon krila", objasnio je Rodžers.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija