Stiže nova generacija proteza za ruku koje same reaguju

Nova generacija prostetičkih pomagala za ruku koji omogućavaju onima koji ih nose da posežu za predmetima automatski, bez razmišljanja, kao što bi to bio slučaj sa pravom rukom, uskoro će imati prvu probu.
"Science Daily" piše da je grupa inženjera sa univerziteta u Njukaslu napravila bioničku protezu u kojoj se nalazi kamera koja sama pravi fotografije predmeta koji se nalaze pred njom, procenjuje njihov oblik i veličinu i predviđa sledeći pokret proteze.
 
Ono što je razlika u odnosu na ostale proteze koje su povezane sa mislima korisnika, jeste da one same prepoznaju situaciju i reaguju. 
 
Mali broj pacijenata je imao priliku da isproba novu tehnologiju i sada tim naučnika želi da ponudi test pacijentima bolnice u Njukaslu.
 
"Veštački udovi su se vrlo malo menjali u prethodnih 100 godina. Dizajn je mnogo lepši, ali i dalje funkcionišu na isti način kao tada", objasnio je vođa projekta dr Kijanuš Nazarpur, prenosi N1.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija