Pronađena savršeno očuvana ptica stara 4.200 godina

Smrznut, savršeno očuvan, 4.200 godina star drozd pronađen je u Norveškoj.

Ptica čije starost je utvrđena ugljeničnim testovima, secirana je kako bi se utvrdilo da li su njeni unutrašnji organi uspeli da izdrže test vremena.

Drozda je otkrio službenik Norveške agencije za nadgledanje prirode, na ivici jednog snežnog smeta u planinama Opdal, izjavio je Jorgen Rosvold, istraživač Norveškog univerziteta nauke i tehnologije iz Trondhajma.

"To je apsolutno fantastično otkriće. Nikada do sada nismo zavirili u 4.000 godina star organizam da vidimo kako izgleda iznutra", rekao je on.

Istraživači su prvobitno verovali da ptica nije starija više od nekoliko stotina godina, da bi potom otkrili da je norveškim nebom letela pre nekoliko milenijuma. Oni veruju i da je pticu ulovio i ubio žderavac ili lisica.

"Znamo da ždaravci koriste led da skladište hranu tokom leta. Moguće je da je ovaj drozd bio na taj način sakriven u ledu, ali da žderavac posle nije mogao da ga nađe", kaže Rosvold.

Ispitivanja su otkrila da su brojni organi ptice, kao na primer srce i jetra, potpuno netaknuti, što bi moglo da omogući uvid u uslove života u Norveškoj pre toliko mnogo godina.

"Netaknuti organi nam pružaju mogućnost da sprovedemo testove čiji rezultati će nam pružiti uvid u stanje životne sredine u vreme smrti ptice", zaključio je Jorgen Rosvold.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija