Otkriven novi oblik materije

Nakon nastanka prve teorije o ekscitonijumu pre skoro 50 godina, fizičari su konačno uspeli da pronađu dokaze o postojanju ovog oblika materije, prenosi "Dejli mejl".
Otkriven novi oblik materije
Foto: Pixabay
Ekscitonijum čine čestice zvane ekscitoni, koje se sastoje od odbeglih elektrona i praznine koju oni ostavljaju za sobom.
 
Termin "ekscitonijum" uspostavio je 1960. godine teorijski fizičar Bert Halperin sa Harvarda, a fizičari od tada pokušavaju da dokažu njegovo postojanje.
 
U najnovijim eksperimentima, istraživači su imali priliku da posmatraju ovaj vid materije i njegovu fazu prekusora, što se smatra nepobitnim dokazom o njegovom postojanju.
 
Kada elektron odskoči i za sobom ostavi prazninu, ona se ponaša poput čestice jer ima pozitivan naboj. Iz tog razloga privlači druge elektrone, sparujući ih u kompozitne čestice, poznate kao bozoni ili ekscitoni.
 
Tim Inženjerskog fakulteta Univerziteta u Ilinoisu proučavao je kristale bez primesa u prelaznom metalu dihalkogenid titanijum diselenidu (1T-TiSe2).
 
Istraživači su uspeli da dobiju iste rezultate tokom proučavanja pet tipova kristala sa različitom kalavošću (obrascem lomljenja).
 
Kako se navodi, da bi pronašli novi oblik materije, naučnici su razvili novu tehniku, zvanu EEL spekstoskopija, koja je osetjivija na ekscitaciju od drugih naučnih metoda.
 
EEL spektrometar je zatim povezan sa goniometrom, kako bi se precizno izmerio moment impulsa elektrona, što je naučnicima omogućilo da po prvi put izmere ekscitaciju čestica.
 
Oni su čak, kako se navodi, uspeli da primete prekusor ekscitacije - fazu mekog plazmona do koje dolazi kada se materija približi kritičnoj temperaturi.
 
"Teoretičari već decenijama diskutuju da li je u pitanju izolator, savršeni provodnik, ili super-tečnost, a argumenti su prilično ubedljivi na svakoj strani", rekao je fizičar Piter Abamonte. "Bili smo u laboratoriji kada nam je profesor objasnio da smo upravo izmerili nešto što nikom do sada nije pošlo za rukom: meki plazmon. Ovaj projekat mi je pružio zanimljivo i jedinstveno iskustvo sa M-EELS tehnikom, i motivisao me na dalje proučavanje TiSe2", rekao je jedan od Abemonteovih učenika.
 
Ovo novo otkriće trebalo bi da pruži odgovor na mnoga pitanja iz oblasti kvantne fizike.
  • Antifilozof

    10.12.2017 15:43
    Ma nemoj leba ti
    Filozofe aj ti nemoj koristiti internet. Nije to za vas nadlogičare. Lepo u Jerusalim (Hilandar,neki manastir), tamo se saginji, moli i prizivaj častivog da pobedi nečastivog. Pusti da svet, misao i nauka idu svojim putem. Nije ovo za vas evolucijske promašaje.
  • pedja

    10.12.2017 10:24
    @Filozof


    Ovo je vest iz nauke a ne politike.
  • Filozof

    10.12.2017 09:45
    Ne postoji ljudska nauka
    Prvo nastane misao, ideja o nečem. Zatim se upornim očekivanjem, merenjem i posmatranjem - čestice i ideja počinju ponašati prema nastaloj ideji.
    Čovekov um je suviše mali da bi to mogao shvatiti.
    Iz tog razloga čovek voli da se ponaša kao da shvata svemir, i da do kraja zna o čemu se tu radi, kao gospodar.
    Ipak, i čovek je nečija čestica, koja se ponaša prema nečijoj ideji.
    Misao je najmoćnije oružje, što danas možemo posmatrati na primeru najvećeg svetskog bandita i njegovoj promeni prema očekivanjima milijardi ljudi i njihovih misli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija