Oglašivači imali pristup brojevima telefona korisnika Facebook-a

Facebook je godinama od svojih korisnika tražio broj mobilnog telefona kako bi mogli da primaju poruke, ali i da dođu do svog Facebook profila u slučaju da zaborave lozinku.
Oglašivači imali pristup brojevima telefona korisnika Facebook-a
Foto: Pixabay
To je, manje-više, funkcionisalo bez većih problema. Sve dok nije otkriveno da greška u jednom alatu za oglašavanje na toj društvenoj mreži, može da otkrije broj telefona korisnika koji su posetili određene internet stranice. 
 
Međunarodni tim stručnjaka iz SAD, Francuske i Nemačke otkrio je problem još u maju 2017. godine. Facebook je grešku priznao u decembru i platio im 5.000 dolara, iz svog programa za otkrivanje grešaka u sistemu. 
 
Činjenica da su oglašivači mogli da dođu do brojeva telefona korisnika Facebooka ne samo da je prvoklasno sigurnosno pitanje, već predstavlja i direktno kršenje Facebookove politike korišćenja podataka. 
 
Iz Facebooka uveravaju da niko nije iskoristio tu grešku, ali ostaje pitanje zbog čega im je trebalo toliko dugo da priznaju grešku i otklone propust. 
 
Inače, tokom prošle godine Facebook je isplatio gotovo milion dolara u nagradama za otkrivene bezbednosne propuste, što samo po sebi govori koliko je ta društvena mreža puna propusta i grešaka. 
 
Stručnjaci za bezbednost uvereni su da ima i drugih greškaka i propusta, naročito u Facebookovom programu namenjenom oglašivačima, i da je samo pitanje vremena kad će se desiti neki veći propust koji bi potencijalno mogao da ugrozi podatke i identitete miliona korisnika. 
 
Pitanje je samo da li će taj propust prvi otkriti istraživači ili hakeri.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija