"Putin je tiranin 20. veka"

Britanski šef diplomatije Filip Hamond je danas optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da se po pitanju Ukrajine ponaša kao "tiranin sa sredine 20. veka".
Britanski šef diplomatije Filip Hamond je danas optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da se po pitanju Ukrajine ponaša kao "tiranin sa sredine 20. veka".

Hamond je dodao i da ukrajinska vojska ne može da pobedi rusku, pa krvoproliće može da se okonča jedino političkim rešenjem. "Taj čovek (Putin) je poslao svoju vojsku preko granice i u 21. veku okupirao teritoriju druge zemlje poput nekog tiranina iz 20. veka. Civilizovane zemlje se tako ne ponašaju", rekao je Hamond u izjavi za "Skaj NJuz".

On je ipak dodao da ukrajinska vojska ne može da pobedi rusku na bojnom polju i da krvoproliće može da bude okončano samo pomoću političkog rešenja. "Ukrajinci ne mogu da pobede rusku vojsku, to nije praktičan predlog. Mora da postoji političko rešenje", rekao je britanski šef diplomatije.

Hamond je istakao da Britanija ne planira da naoružava ukrajinske snage, ali je snažno podržao produženje sankcija Evropske unije protiv Rusije. U kombinaciji sa naglim padom cene nafte na svetskom tržištu, sankcije značajno utiču na rusku privredu, što će primorati Putina da okonča svoje "inostrane avanture", naveo je britanski zvaničnik.

On je dodao i da Rusija mora da se povuče sa Krima, poluostrva na Crnom moru koji se u martu 2014. godine pripojio Rusiji, i da mora da počne da poštuje međunarodno pravo. Rusija negira navode Zapada i Ukrajine da aktivno podržava proruske snage na istoku Ukrajine time što šalje svoju vojsku i oružje na to područje.

Lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske - članica tzv. Normandijskog kvarteta, trebalo bi danas da razgovaraju telefonom o rešavanju ukrajinske krize i novim mirovnim inicijativama, čiji se detalji ne saopštavaju. Razgovor Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda, dogovoren je i najavljen tokom posete Olanda i Merkelove Moskvi u petak.

Posle sastanka lidera Francuske, Nemačke i Rusije u petak, iz Kremlja je saopšteno da se priprema mogući zajednički dokument o rešavanju krize u koji bi bili uključeni predlozi Putina i Porošenka, usmeren na implementaciju dogovora iz Minska.
  • 08.02.2015 19:04
    opet cemo da branimo evropu od azijata
  • Animator

    08.02.2015 18:15
    Sve su to...
    ...licemeri. Posebno Engleska i SAD.
  • 08.02.2015 17:41
    Gluposti piše
    ovaj Filip nema mozga ni 1 gram, pa ko tiranira rusiju nego nato i Eu zajedno pod pokroviteljsrvom USA, nije svjestan da će sztra morati putinu lizat du...e, izjave nekih političara su na nivou desetogodišnjaka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.