Za građane Ukrajine gas skuplji 285%

Prosečna cena gasa za građane Ukrajine od 1. aprila će biti veća 285 odsto, odlučila je Nacionalna komisija za regulisanje energetike i stambeno komunalne usluge.
Prosečna cena gasa za građane Ukrajine od 1. aprila će biti veća 285 odsto, odlučila je Nacionalna komisija za regulisanje energetike i stambeno komunalne usluge.

Minimalna tarifa utvrđena na nivou od 3.600 grivni (121 evro) za hiljadu kubnih metara, porasla je za 1.791 grivnu. Tarifa važi u grejnoj sezoni od 1. oktobra do 30. aprila i odnosi se na mesečnu potrošnju do 200 kubnih metara. U ostalim slučajevima gas košta 7.188 grivni (242 evra) za hiljadu kubnih metara. Cena grejanja za preduzeća poskupela je 2,2 puta, na 2.934 grivni (99 evra).

Povećanje cena komunalnih usluga je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje pomoći.

Ranije je objavljeno da su u februaru Ukrajinci u proseku platili gas za pripremu hrane oko 15 grivni (0,5 evra) mesečno, a za grejanje 460 grivni (15,5 evra za stan od 50 kvadrata). U aprilu će cene biti povećane na 62 grivne, odnosno 760 grivni, respektivno.

Ukrajina se našla među pet "najjadnijih" ekonomija, prema danas objavljenoj listi ekonomskog portala Blumberg. "Indeks bede", dobijen kao jednostavan zbir stope nezaposlenosti i promena indeksa potrošačkih cena, u Ukrajini iznosi 27 procenata.

Prema proceni profesora Stiva Hankea sa američkog Univerziteta "Džons Hopkins", realna godišnja inflacija u Ukrajini dostigla je 272 odsto. Prema zvaničnim podacima cene su porasle 28,5 odsto.

Pri tome minimalna plata u Ukrajini je pala na 43 dolara (1.218 grivni) zbog deprecijacije nacionalne valute, navodi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, povećanje plata i penzija u Ukrajini nije moguće. "U ovoj fazi zemlja nema takav resurs, jer se sve daje za odbranu, bezbednost, armiju, tenkove, oružje, za jačanje linije bezbednosti i izgradnju državne granice", rekao je on pre nekoliko dana. Šef vlade je dodao da zemlje na opremanje armije troši 5,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  • 11.03.2015 11:00
    Ovi koji u mnogim komentarima spominju neobrazovanost, imaju neko kompleks. Možda nisu dovoljno obrazovani?
  • G

    03.03.2015 19:09
    @Halibut - srećom ste dovoljno neobrazovani da ne umete da primetite da su cene gasa za potrošače u Ukrajini manje od nabavnih, čak i od onih zemalja koje imaju najnižu nabavnu cenu. Sa druge strane slažem se da je u pitanju ruska ucena - zamislite molim vas da su se drznuli da traže da im potrošač plati za isporučen gas. To je nečuveno u 21. veku.
  • ste

    03.03.2015 18:14
    dzabe
    Jos uvek jevtinije nego kod nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.