Španija: Uhapšena porodica koja je htela u džihad

Španska policija je danas uhapsila četvoročlanu porodicu, uključujući i 16-godišnje blizance, koji su nameravali da putuju u Siriju da postanu borci džihada, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Španska policija je danas uhapsila četvoročlanu porodicu, uključujući i 16-godišnje blizance, koji su nameravali da putuju u Siriju da postanu borci džihada, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su roditelji i sinovi marokanske nacionalnosti, a uhapšeni su u Badaloni, blizu Barselone. U Ministarstvu navode da se veruje da se stariji brat prošle godine pridružio Islamskoj državi, gde je i umro.

Blizanci su napustili školu u Španiji kao bi proučavali Kuran u Maroku, u okviru džihadističke obuke. Portparol policije je naveo da porodica živi nekoliko godina u Španiji, ali nije precizirao koliko.

U Španiji je uhapšeno na desetine osumnjičenih džihadista koji su regrutovani poslednjih godina, većina uhapšenih je bila u gradovima Seuti i Melili- španskim enklavama u Severnoj Africi, koje su okružene Marokom, a jedne, i Mediteranom morem sa druge strane.

Policija je 13. marta, u nekoliko racija širom zemlje, uhapsila osam osumljičenih članova jedne džihadističke ćelije, koja je navodno planirala napade van Španije i izabrala ljude koje će da pošalje da se bore za Islamsku državu.

Uhapšeni su osumnjičeni da su učestvovali u intenzivnoj prodžihadističkoj propagandnoj kampanji među imigrantskom zajednicom, posebno Špancima marokanskog porekla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.