Oružje sa Balkana za Al-kaidu?

Oružje iz Bosne i Hercegovine, preko posredničkih firmi registrovanih u Srbiji i Crnoj Gori, završava u skladištima Al-Kaide, tvrdi večeras Federalna televizija i navodi da su Ujedinjene nacije (UN) od vlasti Srbije već zatražile istragu.
Oružje iz Bosne i Hercegovine, preko posredničkih firmi registrovanih u Srbiji i Crnoj Gori, završava u skladištima Al-Kaide, tvrdi večeras Federalna televizija i navodi da su Ujedinjene nacije (UN) od vlasti Srbije već zatražile istragu.

Prema izveštaju Federalne televizije, koordinator Panela eksperata za Libiju pri Savetu bezbednosti UN Sajmon Dilovej uputio je pismo stalnom predstavniku Srbije u UN Milanu Milanoviću.

Dilovej je, kako se tvrdi, od Milanovića zatražio da ga informiše o tome da li je firma Tehnoremont iz Temerina potpisala bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem Kaledom Šarifom. "Ukoliko je takav ugovor potpisan, želeli bismo doći do kopije tog dokumenta. Da li je bilo šta od materijala navedenih u sertifikatu o krajnjem kupcu prebačeno u Libiju", citira Federalna televizija delove pisma Diloveja.


Ukoliko je do toga došlo, dodaje se u tekstu na koji se poziva Federalna televizija, Panel bi želeo doći do informacija o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primaoca, kao i pratećoj dokumentaciji. Prema istom izvoru, Dilovej bi, ukoliko je došlo do isporuke, želeo i informaciju o načinu plaćanja, bankovnim podacima i brojevima računa korišćenih za plaćanje.

Federalna televizija navodi da je Kaled Šarif, bivši zamenik ministra odbrane, šef Libijske nacionalne garde i nekadašnji zatvorenik američkih snaga u Afganistanu. Tamo je završio, jer je, kako tvrdi Federalna televizija, zamenik emira libijskog ogranka Al-Kaide.

Osim firme Tehnoremont iz Srbije, Šarifu je, prema navodima Federalne televizije, oružje izvozio i crnogorski Montenegro Defence Industry.

Ta firma je i ranije trgovala oružjem iz BiH, podseća Federalna televizija i konstatuje da to dokazuju tragovi novca iz 2010. godine između MDI i firme Bosniaspecexport , Slobodana Tešića, za kojeg se tvrdi da je trgovac oružjem.

Milanović: Energično demantujemo

Energično demantujemo bilo kakvo dovođenje u vezu Srbije sa izvozom u bilo koju zemlju gde to nije odobreno od strane Sankcionih komiteta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), saopštio je večeras stalni predstavnik Srbije u UN, Milan Milanović, negirajući navode iz izveštaja Federalne televizije. "Republika Srbija uvek radi sve u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i to potpuno transparentno i odgovorno", ističe Milanović u saopštenju dostavljenom FoNetu.

"Nalazimo se u vrhu liste najtransparentnijih izvoznika naoružanja i vojne opreme u svetu", naglasio je Milanović, "što je više puta potvrđeno od strane UN". Prema njegovim rečima, "svaki izvoz u zemlje koje se nalaze pod režimom sankcija UN vrši se isključivo uz odobrenje Komiteta Saveta bezbednosti UN, koji je nadležan za primenu sankcija".

Milanović podseća da je "uobičajena praksa Sankcionih komiteta da dostavljaju upite državama članicama UN u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme" i napominje da "svaki takav zahtev Misija u Njujorku prosleđuje nadležnim organima u zemlji". "Navodi oko određenih firmi koje pominju mediji u Federaciji BiH, uključujući TV Federacije BiH, a koje su preneli pojedini mediji u Republici Srbiji, nama su potpuno nepoznati", naglasio je Milanović.

"Energično demantujemo bilo kakvo dovođenje u vezu Republike Srbije sa izvozom u bilo koju zemlju gde to nije odobreno od strane Sankcionih komiteta Saveta bezbednosti UN", zaključio je Milanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.