Ostavke ministara u vladi Makedonije, poziv i Gruevskom

Potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Graf Lamsdorf pozvao je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog da podnese ostavku i time doprinese rešavanju krize.
Potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Graf Lamsdorf pozvao je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog da podnese ostavku i time doprinese rešavanju krize.

Prethodno su makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar za saobraćaj i veze Mile Janakijeski i šef obaveštajne službe Sašo Mijalkov podneli ostavke o čemu su pismeno obavestili premijera Nikolu Gruevskog. Portparol makedonske vlade je izjavio da je Gruevski prihvatio njihove ostavke. Istovremeno, ambasadori Italije, Francuske, Nemačke, SAD, Britanije i EU u Makedoniji su razgovarali sa liderom opozicione SDSM Zoranom Zaevom i pozvali opoziciju da se vrati u parlament, navodeći da je to glavna institucija za rešavanje političke krize u zemlji.

Graf Lamsdorf je naveo da izbijanje nasilja u Makedoniji šalje vrlo uznemiravajuće slike. "Gruevski mora da se povuče kao prepreka na putu za smanjenje međuetničkih tenzija koje su se ponovo razbuktale, kao i za nove izbore koji će se održati u odgovarajućim demokratskim uslovima", naveo je i dodao da se region "ponovo nalazi na rubi građanskog rata". Ovo je, istakao je, situacija do koje, saglasno Ohridskom sporazumu, nikada nije smelo da dođe. Ako Nemačka i Evropa budu predugo držale glave u pesku talasi izbeglica sa Balkana u gradovima EU će biti samo veći, naglasio je on.

Makedonska agencija MIA je prethodno javila da je Gruevski Sobranju dostavio predlog za izbor dva nova člana vlade - umesto Jankulovske za novog ministra MUP-a predložio je Mitka Čvakova, a umesto Janasijevskog Vladu Misajlovskog. Čakov je aktuelni direktor Biroa za javnu bezbednost, a Misajlovski je direktor Javnog preduzeća za državne puteve.

Smene i ostavke usledile su tri dana nakon policijske akcije u Kumanovu u kojoj su poginule 22 osobe - 14 terorista i osam policajaca. Kako su saopštili makedonski zvaničnici najviše terorista je u Makedoniju došlo s Kosova, a među njima je i jedan broj onih koji su odavno poznati policija, pa i neki za kojima su raspisane međunarodne poternice. Privedenim teroristima, a njih je 37, određen je pritvor do 30 dana.

Istovremeno u Skoplju su nastavljeni antivladini protesti u kojima građani traže odgovornost za prikrivanje ubistva mladića Martina Neškoskog na slavljeničkom mitingu VMRO-DPMNE pre dve godine u Skoplju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.