Nema dogovora o grčkom dugu

Sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu završen je večeras bez postizanja bilo kakvog sporazuma o grčkoj dužničkoj krizi, javlja britanski list Gardijan.
Sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu završen je večeras bez postizanja bilo kakvog sporazuma o grčkoj dužničkoj krizi, javlja britanski list Gardijan.

"Na sastanku evrogrupe nije postignut dogovor. Grčkoj je poslat snažan signal da se ozbiljno uključi u pregovore. Evrogrupa je spremna da se ponovo sastane u svakom trenutku", napisao je potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro, Valdis Dombrovskis na svom Tviter nalogu.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se današnji sastanak ministara finansija evrozone smatrao poslednjom šansom za postizanje dogovora o reformama sa kreditorima, što je uslov dobijanja novog programa pomoći. Šef evrogrupe i holandski ministar finansija, Jerun Dajselblum, rekao je da vreme ističe i da je "jasno da je lopta u grčkom dvorištu".

Dajselblum je dodao da je "žalosno reći da je načinjen isuviše mali napredak i da sporazum još nije na vidiku".

Prema njegovim rečima, poslat je jak signal grčkoj vladi da je "na njima da dostave nove predloge narednih dana". Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi rekao je da je još uvek moguće doći do nagodbe kojom bi se "izbegla poguban ishod" i stečaj Grčke koja, bez tranše pomoći od 7,2 milijarde evra neće do kraja juna moći da plati dug od 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Direktorka MMF Kristin Lagard na zajedničkoj konferenciji za štampu s Dejseblumom i Moskovisijem potvrdila da bi u tom slučaju "za MMF to bio stečaj Grčke" i MMF više ne bi mogao finansira potrebe vlade u Atini. Kristin Lagard je ujedno potvrdila da MMF i dalje smatra da treba restrukturisati i dati olakšice za grčcki dug od preko 300 milijardi evra, ali je naglasila da reforme grčke privrede i državne uprave, uz svođenje budžetskog deficita na razumnu meru moraju biti "ostvarljive i delotvorne".

Moskovisi je podvukao da grčka vlada "mora ponuditi razumne kompromise" i, isto kao i Dejselblum, rekao da su poverioci grčkog duga, EK, MMF i Evropska centralna banka, osetno umekšali prvobitne zahteve Atini za strukturne reforme i kresanje budžetskog deficita s ciljem da grčka privreda i finansije postanu održive.

Moskovisi je dodao da poverioci grčkog duga ne žele da prisile grčku vladu da napusti svoju humanitarnu i socijalnu politiku posebno za najsiromašnije slojeve stanovništva, ali traže da se uštede nađu tamo gde je moguće. Dejselblom je objasnio da su i najnoviji grčki protiv-predlozi bili sasvim nedovoljni za dogovor, a Moskovisi je naglasio da je želja i cilj ostalih članica evrozone da grčka privreda i društvo budu konsolidovani i daju rezultate, rast i nova radna mesta.

Šef Evrogrupe je podvukao da su poverioci spremni "i na najgore scenarije" i upozorio da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je samo u poslednjih tri dana došlo do povlačenja uloga od ukupno dve milijarde evra iz grčkih banaka. Grčki ministar finansija Janis Varufakis predstavio je nove predloge svojim kolegama iz evrozone okupljenim na sastanku u Luksemburgu, izjavio je jedan visoki zvaničnik grčke vlade.

"Varufakis je predstavio nove ideje", rekao je neimenovani funkcioner. On dodao da su predlozi zasnovani na fiskalnoj konsolidaciji koja mora da prati održivo upravljanje dugom, preneo je Rojters. Drugi detalji nisu precizirani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.