Evropa dala 13 milijardi evra u borbi protiv migranata

Zemlje Evropske unije namenile su milijarde evra za postavljanje prepreka doseljenicima i njihovo vraćanje u matične zemlje, pa se za poslednjih 15 godina račun izdataka za borbu protiv ilegalne imigracije popeo na blizu 13 milijardi evra, objavilo je udruženje evropskih novinara Migrants fajls (Migrants Files).
Zemlje Evropske unije namenile su milijarde evra za postavljanje prepreka doseljenicima i njihovo vraćanje u matične zemlje, pa se za poslednjih 15 godina račun izdataka za borbu protiv ilegalne imigracije popeo na blizu 13 milijardi evra, objavilo je udruženje evropskih novinara Migrants fajls (Migrants Files).

Ova suma odnosi se samo na borbu protiv dolazaka migranata pomorskim i kopnenim putevima i ne uključuje sredstva za borbu protiv ilegalenih doseljenika koji u evropske zemlje stižu vazdušnim putem, precizira se u studiji koja je predstavljena kao rezultat šestomesečnog rada novinara, statističara i istraživača iz 16 evropskih zemalja, piše francuski list Figaro.

Samo Francusku, u istom periodu, borba protiv ilegalne imigracije koštala je blizu 3,0 milijarde evra. Sa druge strane, migranti su, počev od 2000. godine, potrošili skoro 16 milijardi evra kako bi stigli u Evropu, navodi se u studiji.

Glavna stavka u izdacima EU predstavljaju troškovi vraćanja imigranata u matične zemlje, koji su iznosili 11,3 milijarde evra (od 13 mlrd), a svaki migrant "koštao" je oko 4,0 hiljade evra, od čega se polovina odnosi na troškove prevoza.

Zaštita evropskih granica za 15 godina koštala je 1,6 milijardi evra, od kojih je 955 miliona učešće evropske agencije Fronteks (Frontex), koja se bavi kontrolom granica, a 75 miliona se odnosi na pomoć susednim zemljama u sprečavanju migranata da pređu zajedničku granicu.

Migranti su, pak, potrošili 15,7 milijardi evra kako bi stigli u Evropsku uniju, a prosečni trošak za iseljenike sa istočnog Mediterana iznosio je 2.000 evra, za one koji su dolazili sa Balkana 1.729 evra, a za iseljenike iz centralnog Mediterana 1.500 evra.

Prema podacima Fronteksa, u 2014. godini više od 280.000 ljudi pokušalo je da ilegalno imigrira na evropsko tlo, što je rekordni broj. Paralelno, više od 600.000 migranata zatražilo je azil u nekoj od zemalja Evropske unije u 2014. godini, a 114.887 zahteva je odbijeno.

U prošloj godini Evropljani su vratili 161.309 migranata, većina je otišla  dobrovoljno, a u 69.400 slučajeva primenjena je sila, navodi Fronteks u najnovijem izveštaju.

  • 22.06.2015 07:04
    Kakva je to borba?
    Evropa se bori protiv migranata tako što im daje sav mogući pomoć pa i novčani. To nije borba protiv njih, već ih se na taj način mami da dolazi još više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.