Uhapšeno 60 osumnjičenih sajber kriminalaca

Policija u šest evropskih zemalja razbila je međunarodnu kriminalnu sajber-mrežu koja je prevarama preko interneta napravila štetu od najmanje dva miliona evra.
Policija u šest evropskih zemalja razbila je međunarodnu kriminalnu sajber-mrežu koja je prevarama preko interneta napravila štetu od najmanje dva miliona evra.

U zajedničkoj akciji, pod rukovodstvom Austrije, uhapšeno je do sada 60 osumnjičenih, saopštio je Franc Lang iz Savezne kriminalističke službe u Beču.

Policija je već od 2011. suočena sa prijavama oštećenih lica širom Austrije. Uz programe kao što su trojanci "Spajaj" ili "Ajs IX" i "Sitadel" sajber kriminalci su dolazili do TAN kodova vlasnika žiro-računa, uz pomoć kojih su prebacivali novac na sopstvene račune.

Posrednici su transferisali novac u istočnu Evropu. Šteta koja je do sada ustanovljena samo u Austriji dostogla je 1,2 miliona evra, a širom sveta se procenjuje na daleko veću cifru, naglasila je državni tužilac Eva Marek.

Istraga austrijske policije bila je skoncentrisana pre svega na Ukrajinu, gde je veći deo pripadnika mreže bio nastanjen. S tim u vezi je od 18. do 19.juna, uz pomoć ukrajinske jedinice za borbu protiv sajber kriminala i Europola, u Kijevu, Odesi, Karkivu, Dnjepopetrovsku sprovedeno osam pretresa stanova.

Policija ističe da je ovom akcijom banda konačno razbijena, pošto je u martu uhapšeno lice za koje se smatra da je bio šef mreže, a ranije je uhapšeno i više pripadnika srednjeg i nižeg nivoa bande.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.