Plagijati godišnje gase 500.000 radnih mesta

Plagijati u sektoru odeće, obuće i aksesoara ugase u Evropskoj uniji svake godine oko 518.000 radnih mesta, a ukupna šteta koju trpi evropska ekonomija od krivotvorene robe dostiže čak 43,3 milijarde evra godišnje.
Plagijati u sektoru odeće, obuće i aksesoara ugase u Evropskoj uniji svake godine oko 518.000 radnih mesta, a ukupna šteta koju trpi evropska ekonomija od krivotvorene robe dostiže čak 43,3 milijarde evra godišnje.

Prema izveštaju evropske organizacije za intelektualnu svojinu OHMI kopije modnih brendova, u vrednosti od oko 10 odsto odeće, obuće i modnih dodataka koji se prodaju u EU, odnose više od 26 milijardi evra (28 milijardi dolara). Štaviše, kada se uključi indirektni uticaj na druge industrije i gubitak prihoda vlade, šteta narasta na oko 43,3 milijarde evra godišnje.

U Francuskoj zbog falsifikata modnih brendova, godišnje ostane bez posla 25.000 ljudi, a materijalna šteta dostiže 3,5 miljardi evra.

Svaki deseti kupljeni odevni artikal u Evropi je falsifikat, a najviše kopija ima u Francuskoj i zemljama južne Evrope.

Žan-Fransoa Gijo, advokat specijalizovan za zaštitu intelektualne svojine, kaže da su gubici zbog falsifikata ozbiljni, jer se mnogo ulaže u razvojnu politiku i za registraciju patenata. Ali, istovremeno, "lažnjaci" zadovoljavaju potrošače s "plićim džepom", koji sebi ne mogu da priušte originale poznatih brendova.

Problem je što i dalje ne postoji jedinstven zakon na globalnom nivou o kažnjavanju falsifikovanja robnih marki, iako se takva praksa ozbiljno raširila u poslednjih 20 godina pod uticajem mondijalizacije i interneta.

Najviše falsifikovane robe naručene preko interneta dolazi iz Azije, čemu je teško stati na put, s obzirom na to da pošta isporuku vrši direktno naručiocu, tako da carina ne može da reaguje.

Nedavno su italijanske vlasti "ugasile" 410 internet stranica zbog prodaje falsifikovane luksuzne robe i pokrenule racije širom zemlje. Italijanska modna industrija godinama vodi bitku sa falsifikatorima, koji joj svojim kopijama oduzimaju deo profita. Finansijska policija je prošle godine zaplenila u Italiji falsifikovanu robu u vrednosti tri milijarde evra.

  • 22.07.2015 18:37
    Falsifikat originala
    Njihove "originale" štite skupim advokatima i strogim zakonima a svu proizvodnju im vrši Kina gde radnici zaradjuju JEDAN DOLAR DNEVNO.
    A početkom prošlog veka, u vreme Tesle, svaki patent je bio samo pet godina zaštićen.
  • jaguar

    22.07.2015 15:44
    Radna mesta se ne gase vec posao dobijaju drugi ljudi, i te plagijate neko mora da proizvede zasto se onda ne kaze koliko ljudi je zaposleno u proizvoldnji plagijata luksuzne robe koja je ionako jako precenjena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet