Norveški političari hoće da nasele izbeglice među polarne medvede

Norveški političari imaju ideju kako da reše problem izbeglica sa Bliskog istoka.
Norveški političari imaju ideju kako da reše problem izbeglica sa Bliskog istoka.

Naime, setili su se kako bi mogli da ih nasele u Svalbardu, napuštenom arhipelagu u severnom Atlantiku. I tu ne bi bilo problema da na tim ostrvima ne živi više polarnih medveda nego ljudi. Ipak, norveški političari su uporni i sto odsto uvereni u ispravnost svoje ideje.

Već je kontaktiran i guverner Svalbarda, koji treba da legalizuje tu ideju, budući da Svalbard nije deo Šengena i da ne može tek takod a prima ljude. A čime će se baviti izbeglice na polarnom području? Većina od 2.800 žitelja ostrva uglavnom su rudari, a problem je što je najveća kompanija na Svalbardu, Store Norske, nedavno objavila da će podeliti 150 otkaza.

"Stvorićemo prihvatni centar i tamo smisliti neke poslove", rekao je Espen Klungseth Rotevatn, lider norveških "Zelenih". "Evropa je pod teškim napadima i naši etički standardi su pod velikom izazovom."

Sa idejom slanja izbeglica na severnu pustopoljinu složili su se svim osim Napredne stranke koja se žestoko bori protiv imigranata. Prošlog maja jedan član te stranke je predložio da se 10.000 migranata pošalje na ostrvo, ali samo kako bi im demonstrirali koliko malo prostora ima u Norveškoj. Danas im se mišljenje poprilično promenilo - oni bi da Svalbard  koriste kao zatvor za kriminalce i narkomane.

Problem u celoj priči je da Svalbard ima poseban status unutar Norveške i pravno je vrlo teško naseliti ljude 'gore'. Ipak, političari se nadaju da je to izvodivo i da će zapravo izbeglice, koji su ceo život proveli na ivici pustinje, uživati u životu večnog snega i leda.

  • 15.09.2015 11:39
    Poslati ih gde ima mesta.
    U pravu su njihovi političari. Kamo sreće da su i naši političari tako pametni.
  • hm...

    15.09.2015 11:28
    ladno al te jure medvedi...
    na puš pauzi.
  • Jana

    15.09.2015 08:51
    gotoprimstvo
    Gost spava gde mu domacin namesti krevet, nikako tamo gde njemu padne na pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet