Merkel: Bez Rusije nema rešenja

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se izbeglička kriza i građanski rat u Siriji mogu zaustaviti jedino uz pomoć Rusije, koja je ove sedmice počela sa vazdušnim napadima na položaje ekstremista.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se izbeglička kriza i građanski rat u Siriji mogu zaustaviti jedino uz pomoć Rusije, koja je ove sedmice počela sa vazdušnim napadima na položaje ekstremista.

Govoreći o izbegličkoj krizi koja potresa Evropu, Merkel je ponovila svoj stav da je jedini način za njeno rešenje da se uklone uzroci zbog kojih ljudi napuštaju svoje domove i beže.

"To pogotovo važi za Siriju, gde svi već godinama znamo da do rešenja može da dođe samo u saradnju sa Rusijom, a ne bez Rusije", rekla je Merkel govoreći u Haleu povodom 25. godišnjice ujedinjena Nemačke, prenosi Rojters.

Takav stav nemačke kancelarke upadljivo odudara od zvaničnog stava Vašingtona, koji tvrdi da bi ruske vojne akcije u Siriji mogle dodatno produbiti sukobe u toj zemlji.

Oland i Putin danas razgovaraju o Siriji

Francuski predsednik Fransoa Oland i njegov ruski kolega Vladimir Putin danas će u Parizu razgovarati o Siriji, pre samita o mirovnom procesu na istoku Ukrajine, saopštila je Jelisejska palata.

Tokom razgovora, koji dolazi dan nakon ruskih vazdušnih napada u Siriji, Oland i Putin će razgovarati "o bilateralnim odnosima i o Siriji", navodi se u saopštenju ureda francuskog predsednika.

Rusija i Francuska, koje se zalažu za borbu protiv Islamske države u Siriji, imaju oprečne stavove o sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu. Francuska smatra da Asad treba da ode s vlasti, dok Rusija ocenjuje da je Asad legitmno izabran i da je moguće pregovarati s njim o političkoj tranziciji.

Pre sastanka s Olandom, Putin će imati odvojeni razgovor s Merkelovom.Posle tih sastanaka, biće održan samit o istočnoj Ukrajini, kojem će, pored Putina, Olanda i Merkel, prisustvovati i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.