Većina članica EU protiv GMO

Devetnaest od 28 članica Evropske unije zatražilo je da budu izuzete od uzgajanja genetski modifikovanih useva (GMO) američke kompanije Monsanto koje je dozvoljeno u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska komisija.
Devetnaest od 28 članica Evropske unije zatražilo je da budu izuzete od uzgajanja genetski modifikovanih useva (GMO) američke kompanije Monsanto koje je dozvoljeno u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska komisija.

Prema zakonu donetom u martu, svaka pojedinačna članica EU ima pravo da traži izuzeće od uzgoja GMO.

Uprkos rasprostranjenom uzgoju GMO na američkom kontinentu i u Aziji, javnost i udruženja za zaštitu životne sredine u Evropi snažno se protive tome, izražavajući zabrinutost u pogledu uticaja GMO na biodiverzitet.

Portparol EK Enriko Brivio potvrdio je u nedelju da je Komisija do 3. oktobra, kada je istekao rok, primila 19 zahteva za izuzeće od uzgoja GMO od kojih se neki odnose na teritoriju cele zemlje, a neki na neke delove. Ti zahtevi se odnose na zabranu uzgoja kukuruza kompanije Monsanto "MON 810", jedinog GMO komercijalnog useva uzgajanog u EU.

Članice koje se protive GMO su Austrija, Belgija, Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska i Slovenija.

  • LOL

    09.10.2015 07:19
    bas tako informisi se!
    Ti meni savetujes informisanje a sam se oglusavas o svoju preporuku.Ja tekstove pisane na privatni trecerazrednim portalima ne smatram relevantnim .Pa cak i da smatram mogao bih samo da savetujem tebi da ponovo procitas tekst na koji si me uputio jer opet kao sto sam i ja vec rekao problem su hemikalije, hemiska industrija a ne GMO. Sve sto je napisano o problemima se vezuje za ne kontrolisano zaprasivanje a ne za gmo biljke. I pored toga lekari u nabrojanim slucajevima misle da su anomalije i bolesti nastali zbog hemikalija ali na zalost nemaju dokaza(opet nigde veze sa gmo biljkama). Sto se tice ukrstanja nisam rekao da je isto vec da je ukrstanje primitivna preteca genetskoj modifikaciji.Princip je isti samo sto genetska modifikacija dozvoljava manipulaciju na mnogo vecm nivou. Sve u svemu poslusaj svoj savet i informisi se.
  • Oki

    06.10.2015 18:49
    LOL, ne lupaj, već se prvo informiši. Genetska modifikacija je relativno nova grana nauke. I to nikako nisu mogli pre da rade ni u kakvom obliku. Ti prvo nisi na čisto šta je genetska modifikacija. Takođe da si ukucao taj naslov u pretraživač što sam postavio i pročitao šta piše u vezi toga, ne bi sada pisao opet gluposti. Kao što rekoh prvo se informiši, pa onda piši.

    I naravno, ako već hoćeš zdravo, najbolje sam da proizvodiš organsku hranu ili da kupiš organsku hranu od nekog poznatog.
  • LOL

    06.10.2015 08:49
    wtf
    Genetska modifikacija biljaka i zivoinja se vrsi od pamtiveka samo se to malko drugacije zove i u pitanju je prostiji nacin poboljsavanja kvaliteta biljaka i zivotinja a to je ukrstanje. Sada se to radi na malo prefinjeniji nacin i na genetskom nivou . Ne znam ali ja bih pre detetu dao da jede modifikovani paradajz nego paradajz pun pesticida i insekticida. Ono prvo definitivno jos njije dokazano zvanicno da steti vec samo preko rekla kazala sto za mene licno nije relevantno. Dok za hemikalije postoje odavo strucni dokazi da izazivaju rak.... Sto se mene tice naj radije cu dete hraniti sa paradajzem iz nase baste al kad ne bude nekako mi ovo prvo zvuci kao manje zlo. A svako po svome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet