Tri dobitnika Nobelove nagrade za medicinu

Nobelovu nagradu za medicinu za ovu godinu dobilo je troje ljudi.
Nobelovu nagradu za medicinu za ovu godinu dobilo je troje ljudi.

Vilijem Kembel i Satoši Omura nagrađeni su za zajednički rad na otkrićima u terapiji protiv infekcija izazvanih crvima parazitima, dok je Juju Tu nagrađena za otkrića u oblasti protiv malarije. Kembel i Omura otkrili su lek avermektin, a Tu je otkrila lek artemisinin, koji je drastično smanjio smrtnost kod pacijenata obolelih od malarije.

Nagrada za medicinu je prva koja se dodeljuje svake godine. Slede dodele nagrada za fiziku u utorak 6. oktobra, za hemiju u sredu 7. oktobra.

Nobelova nagrada za književnost biće proglašena u četvrtak 8. oktobra, za mir biće objavljena u petak 9. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak 12. oktobra.

Nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i za mir prvi put su dodeljene 1901. godine po želji pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet