Kazna za penjanje na Mont Everest bez dozvole 22.000 dolara

Južnoafrički alpinista koji je pokušao da se popne na Mont Everest bez potrebne službene dozvole, ne samo da je morao da prekine penjanje, već ga očekuje i kazna od 22.000 američkih dolara, objavile su nepalske vlasti.
Rajan Šon Dejvi (43), stigao je do logora 2 na visini od 6.400 metara u sklopu procesa aklimatizacije. Stranci za uspon na najvišu, 8.848 metara visoku planinu u Himalajima, moraju da plate dozvolu u iznosu od 11.000 dolara.
 
"Video sam ga kod baznog logora, prišao sam mu i pobegao je. Sledio sam ga s prijateljem i video ga skrivenog u jednoj pećini, postavio je šator na izolovanom mestu kako bi izbegao plaćanje dozvole", kazao je Ginendra Šrest, oficir za vezu nepalske vlade u baznom logoru podno Everesta.
 
Osim plaćanja kazne, Dejvi može očekivati i zabranu ulaska u Nepal u narednih pet godina ili zabranu bavljenja alpinizmom u zemlji u idućih 10 godina.
  • stiv

    08.05.2017 23:42
    Odakle mu da plati...siroma covek

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet