Makronu apsolutna većina

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njen saveznik Modem obezbedili su apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta.
To pokazuju zvanični rezultati izbora koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Makronova centristička Republika u pokretu i Modem osvojili su 350 od okupno 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, a na izborima je zabeležena rekordno niska izlaznost.
 
Na drugom mestu su republikanci sa 137 mesta, a socijalisti imaju 45. Ekstremno desničarski Nacionalni fron imaće osam mandata, a njegova liderka Marin Le Pen prvi put ulazi u parlament.
 
Ovim je Makron dobio jasan mandat za reformu radnog zakonodavstva i preoblikovanje francuske politike.
 
"Prava pobeda nije bila sinoć, već će biti za pet godina kad budemo realno promenili stvari", rekao je portparol vlade Kristof Kastaner. On je najavio da će premijer Eduar Filip i njegova vlada tokom dana podneti ostavku te da će novi kabinet biti formiran narednih dana. Kako očekuje, Filip će biti ponovo imenovan za premijera.
 
Dve uzastopne Makronove pobede za mesec dana svedoče o nestajanju stare političke klase, ocenjuje Rojters. Najmlađi francuski predsednik je, kako se navodi, pobedio na krilima rastućeg nezadovoljstva građana izolovanom političkom elitom i njihovom frustracijom zbog neuspeha vlasti da stvori nova radna mesta i osetniji ekonomski rast.
  • Sale NS

    19.06.2017 11:44
    Sada je jasno ...
    ... da svetski odlikaši (čitaj klanovi, kreatori svetskog poretka i sl.) imaju za svaku zemlju samo jednu formulu a to je SAMO JEDAN VLADA (a tog smo mi doveli) !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.