Severna Koreja preti nuklearnom silom

Severna Koreja je danas saopštila da je njena poslednja raketna proba "ozbiljno upozorenje" Vašingtonu i spremnosti SAD da joj uvedu dodatne sankcije, da će odgovoriti na američke "vojne provokacije" i zapretila je nukelarnom silom.
Severna Koreja je u petak izvela drugu probu interkontinentalne balističke rakete za manje od mesec dana. Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je da je ta proba pokazala da njegova zemlja može da pogodi "čitavu američku teritoriju".
 
"Proba rakete ovog puta je imala za cilj da uputi ozbiljno upozorenje SAD čije se besmislene primedbe umnožavaju, panično uvode sankcije i vode kampanju pritiska na Severnu Koreju", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Pjongjangu.
 
Stručnjaci su ocenili da je u petak isprobana raketa koja je jača od prve, ispaljene 4. jula. Prema njihovoj proceni, severnokorejske rakete bi teoretski mogle da pogode čak i istočnu obalu SAD, uključujući Njujork. Prva proba je izazvala zabrinutost međunarodne zajednice zbog jačanja vojne sposobnosti Severne Koreje.
 
SAD su potom pojačale pritisak u UN za uvođenje novih sankacija protiv Severne Koreje, a Senat Kongresa (parlament) SAD je u petak izglasao nove, jednostrane mere protiv nje.
 
Ministarstvo spoljnjih poslova Severne Koreje je u današnjem saopštenju zapretilo SAD da "ako se Jenkiji usude da ponovo zamahnu nuklearnom toljagom ka ovoj zemlji.., Severna Koreja će ih naučiti redu koristeći strateške nuklearne snage".
  • Недељко

    31.07.2017 08:07
    Стварно?
    Америчке поморске снаге не би биле у стању да пресретну ракету изнад океана, пре него што стигне до западне обале? Или ја о ракетама не знам ништа или они нису таква сила за какву се продају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet