Rumunija uvodi gornju granicu na specijalne penzije

Rumunska vlada, koju predvode socijaldemokrate, saopštila je danas da će utvrditi gornju granicu za specijalne penzije u određenim državnim službama, kao što su vojska i tajne službe, kako bi potrošnju držala pod kontrolom.
Niz povećanja plata i smanjenja poreza koje je sproveo zvanični Bukurešt izazvali su zabrinutost Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda da država članica Evropske unije neće uspeti da ostane u granicama ciljanog fiskalnog deficita od 3,0 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko predviđaju evropski propisi.
 
Sporazumi o platama koji su odobreni za nekoliko oblasti u preglomaznoj javnoj upravi, uključujući vojsku, tajne službe, policiju i skupštinske poslanike, predviđaju da njihova primanja prate povećanje specijalnih plata u tim sektorima i nakon penzionisanja.
 
- U situaciji smo da su neke penzije veće od plata i doći će trenutak kada budžet to neće moći da podnese - rekao je ministar obrane Adrijan Tutuijanu novinarima.
 
Prosečna specijalna vojna penzija iznosi 3.292 leja (856,98 dolara) mesečno, rekao je Tutuijanu. Poređenja radi, prosečna penzija za 5,2 miliona državnih penzionera kreće se nešto malo ispod 1.000 leja (260,32 dolara), navodi Rojters.
 
Vlada planira da donese hitnu uredbu o limitiranju specijalnih penzija, prema kojoj će se one ubuduće usklađivati s rastom stope inflacije za penzionisane radnike obaveštajnih agencija, ministarstava obrane i unutrašnjih poslova, vazduhoplovstvo i poslanike.
 
Nije saopšteno koliko u Rumuniji ima penzionera koji primaju specijalne penzije. Najava plana za ograničavanje ovih penzija izazvala je talas zahteva za prevremeno penzionisanje u vojsci tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet