Venecuela ima novu Skupštinu, građani i opozicija nezadovoljni

Ustavotvorna skupština je konstituisana u glavnom gradu Venecuele na zahtev predsednika Nikolasa Madura, uprkos nezadovoljstvu građana i brojnim kritikama.
Nikolas Maduro je rekao na sednici u Karakasu da je novo telo, koje ima moć da promeni ustav, potrebno kako bi se u zemlji ponovo uspostavio mir posle nekoliko kriznih meseci.
 
Skupštinu će voditi bivša ministarka spoljnih poslova Delsi Rodrigez, čiji je izbor na tu funkciju jednoglasno podržalo 545 delegata. Na sednici su bili i Madurova supruga i sin. 
 
Rodrigez je na mesto predsednice Ustavotvorne skupštine predložio lider socijalista Disodado Kabelo. Ona se smatra jednim od najvećih saveznika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. 
 
Predsedavajuća je u svom uvodnom obraćanju uputila oštro upozorenje opoziciji, dodajući da će se "nasilni fašisti koji vode ekonomski rat protiv naroda se suočiti s pravdom". 
 
Hiljade vladinih pristalica okupilo se danas u Karakasu da pozdravi konstituisanje skupštine. Oni su mahali zastavama i nosili su fotografije bivšeg lidera Uga Čaveza i borca za nezavisnost Simona Bolivara. 
 
Opozicija je kritikovala konstituisanje skupštine, ocenjujući da je to korak ka otimanju vlasti i pozvala je građane na masovne demonstracije. 
 
Tokom glasanja za skupštinu održanog 30. jula, koje je bojktovala opozicija i osudile brojne zemlje, zabeleženo je nasilje u kojem je poginulo deset osoba. 
 
Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120. 
 
Vatikan je apelovao da se izbegne svaki oblik nasilja, posebno prekomerna upotreba sile snaga bezbezdnosti, i izrazio veliku zabrinutost zbog pogoršane situacije u Venecueli posle višemesečnih protesta u kojima je stradalo 120 osoba. 
 
Papa Franja pomno prati situaciju i moli se za Venecuelu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet