Dobitnice Nobelove nagrade za mir žele posredovanje u Španiji

Nekoliko dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvalo je danas na posredovanje za rešenje političke blokade između Španije i njene severoistočne oblasti Katalonije.
Poziv je sadržan u pismu napisanom uoči sutrašnje sednice katalonske skupštine na kojoj separatističke vođe žele da preduzmu korake ka odvajanju te severoistočne oblasti od Španije.
 
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Džodi Vilijams rekla je da je pismo do sada potpisalo još sedam dobitnica ove nagrade uključujući aktivistkinju iz Severne Irske  Mejrid Magvajer, Rigoberte Menču iz Gvatemale i advokata iz Irana Širin Ebadi.  Vilijams je dobila Nobelovu nagradu za mir 1997. za aktivnosti u cilju zabrane nagaznih mina i čišćenje minskih polja.
 
U pismu piše da "nijedna strana nije bez grešaka" u ovom procesu, ali se poziva na "posredovanje i pregovaranje ka mirnom rešenju sadašnjeg sukoba". Vilijams je rekla da će pismo biti objavljeno kasnije danas na vebsajtu Inicijative Žena Nobelovki  (Nobel Women's Initiative).
  • Pregovori

    10.10.2017 10:57
    Pa," iizgleda", niste objavili, još jednom:
    Odlična reakcija. Pregovorima se jedino može rešiti ova situacija. A, smatram da je to i bila namera katalonskog rukovodstva. Katalonija, sama? Brod bez luke. Ali pregovori uz obavezno posredništvo EUKomisije, DA.
    Jačanje prava manjina je tendencija, garantuje Povelja EU. Bez, otcepljenja.

  • Pregovori

    10.10.2017 09:52
    Odlična reakcija Ovo se samo može i rešiti pregovorima uz posredovanje Evropske komisije.
    Potezi Katalonskog rukovodstva samo tako imaju smisla i to im je pravac. Katalonija, sama? Kao brod bez luke, niko ne može sam.
    Jačanje prava manjina, u skladu sa poveljom EU, je opšta tendencija. Samo, bez otcepljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.