Podignuta optužnica protiv Sarkozija

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi optužen je, u okviru istrage o libijskom finansiranju njegove predizborne kampanje 2007, rekli su izvori bliski pravosudnim organima.
Protiv Sarkozija, koji negira njemu pripisana dela, podginuta je optužnica za "pasivnu korupciju", "ilegalno finansiranje predizborne kampanje" i "prikrivanje dobijanja finansijskih sredstava".  
 
Izvori su naveli da je bivši predsednik i dalje pod sudskim nadzorom.  
 
Bivši desničarski predsednik juče je priveden u svojstvu eventualnog osumnjičenog u aferi libijskog finansiranja njegove predizborne kampanje.  
 
Sarkozija, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, u okviru ove istrage ispitali su pripadnici Službe za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja.  
 
Francuski mediji su ranije pisali o aferi prisluškivanja Sarkozija - da su sudije odobrile prisluškivanje telefona Sarkozija u okviru istrage navoda da je nekadašnji libijski vođa Moamer el Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine.  
 
Mediji u Parizu podsetili su da je Gadafi pomenuo tokom jednog intervjua francuskim medijima 2011. da je tajno finansirao Sarkozija. Gadafi nije tada naveo iznos, dok kruže priče da je u pitanju nekoliko miliona evra.  
 
Sarkozi je imao složen odnos s Gadafijem. Tadašnji predsednik Francuske je ubrzo po dolasku na vlast pozvao libijskog vođu u posetu Francuskoj kojem je priredio doček sa svim državnim počastima, dok je kasnije naložio francuskim snagama da u okviru NATO-a bombarduju libijske snage u cilju smene Gadafija. Libijski vođa je ubijen 20. oktobra 2011.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet