Položeni venci u sećanje na jasenovačke žrtve

Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice, obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu.
Komemoracija je počela služenjem parastosa za sve jasenovačke žrtve, a potom su vence na grobnom polju "Topola" položili najviši zvaničnici Republike Srpske, predvođeni predsednikom RS Miloradom Dodikom.
 
U ime institucija Srbije venac je položila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je ocenila da su ljudi u Jasenovcu i drugim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istrebljivani "sistematski, smišljeno i organizovano". 
 
"U ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata kako se zločin više nikada ne bi ponovio", rekla je Gojković. 
 
Vence na grobnom polju "Topola" položile su i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz RS, te Roma iz Srbije i RS. 
 
Počast žrtvama logora u Jasenovcu odali su i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, predstavnici ambasada Rusije, SAD, Nemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a. 
 
Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske. Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.