Pojedini lekari odbijaju da pruže pomoć migrantima u Sarajevu

Lekari i medicinske sestre u sarajevskim domovima zdravlja odbijaju da pruže pomoć migrantima i izbeglicama, a policajci imaju naredbu da migrantima ne sme da bude dozvoljeno okupljanje u većim grupama u gradu, ispričala je Klix.ba volonterka koja svakodnevno pomaže stotinama osoba, a koja želi da bude anonimna.
Pojedini lekari odbijaju da pruže pomoć migrantima u Sarajevu
Foto: 021.rs
Kao najveći problem migranata i izbeglica, kojih kako kaže u glavnom gradu Bosne i Hercegovine trenutno ima oko hiljadu, ističe nepružanje zdravstvene zaštite onima kojima je hitno potrebna i koji na nju imaju zakonsko pravo.
 
Volonterka ističe da su zaposleni Doma zdravlja Vrazova u četiri slučaja odbili pružiti pomoć, pa čak i jednom detetu.
 
"Oni prema Zakonu o azilu imaju pravo na pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti što je vrlo jasno definisano. Dom zdravlje Vrazova nas je odbio četiri puta kada smo doveli ljude od kojih je jedna osoba bila dete, a druga u veoma teškom stanju. Isto nam se dešavalo često u Domu zdravlja na Ilidži. Odbijaju nas bez ikakve osnove. Ne traže ni dokumente. Samo kažu da ih ne žele primiti. U Domu zdravlja Stari Grad sestra nam je rekla da joj je direktorka rekla da više ne mogu primati izbglice", govori volonterka čiji je identitet poznat redakciji portala Klix.ba.
 
Ona ističe da su to samovoljne odluke lekara i sestara.
 
"Srećom ima doktora i sestara koji su jako dobri i s njima nema nikakvih problema. Ali nikada ne znamo kakvo će biti raspoloženja doktora ili sestre i šta će uraditi", dodala je ona.
 
Na pitanje da li su prijavljeni slučajevi odbijanja medicinske pomoći, odgovor je da su svi razgovori sa zaposlenim Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je nadležno za azilante, beskorisni.
 
Ona je rekla da se u Sarajevu nalazi oko 1.000 migranata i izbeglica koji se nalaze na području svih gradskih opština.
 
"Spavaju na ulicama, parkovima… Policajci na terenu su zaista korektni i rekli su nam da im je često neprijatno što moraju terati migrante ako se okupe u većim grupama na jednom mestu, ali da samo slede naredbe", poručila je ona.
 
Porodice sa decom smeštene su u nekoliko sarajevskih hostela i motela što finansira UNHCR i Međunarodna organizacija za izbeglice (IOM).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.