Mediteran bez sistema za upozorenje na cunami

U oblasti Mediterana i dalje ne postoji sistem za upozorenje na cunami, uprkos nameri da se on uvede posle razornog cunamija u Aziji 2004, saopštila je u Beču grupa svetskih naučnika.

U oblasti Mediterana i dalje ne postoji sistem za upozorenje na cunami, uprkos nameri da se on uvede posle razornog cunamija u Aziji 2004, saopštila je u Beču grupa svetskih naučnika.

"Imamo i iskustvo i svu potrebnu opremu da uspostavimo sistem za rano upozorenje na cunami", rekao je Joern Lauterjung, direktor Nemačko-indonežanskog sistema za rano upozorenje na cunami (GITEWS). "Sada je potrebno doneti političke odluke kako bismo mogli da počnemo sa radom", dodao je on.

Stefano Tinti sa Univerziteta u Bolonji rekao je da je za ovaj projekat posle događaja 2004. vladalo veliko interesovanje, ali da je ono veoma brzo opalo. Stručnjaci smatraju da, iako je Mediteran mali prostor i u skorije vreme nije bio suočen sa cunamijem, ne treba ignorisati potencijalnu opasnost.

"Cunami u regionu dospeće do kopna za veoma kratko vreme, zbog čega je potrebna posebna strategija i tehnika za brzo upozoravanje koja će delovati za četiri, pet minuta posle zemljotresa", upozorio je Joern Lauterjung. Gerasimos Papadopulos sa Instituta za geodinamiku u Atini kazao je da se "cunami događaju i u našem regionu - možda to nisu česti događaji, ali to ne znači da smo bezbedni". On je podsetio da je Grčku 1956. pogodio zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale i pokazao fotografije štete koju je načinio cunami.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.