Kiparski Turci protestuju protiv Turske

Na severnom Kipru, gde su Turci jednostrano proglasili nezavisnu državu, nastavljaju se protesti protiv mera štednje koje im nameće vlada iz Ankare, koja odvaja ogromna sredstava za pomoć Turcima na ostrvu.

Na severnom Kipru, gde su Turci jednostrano proglasili nezavisnu državu, nastavljaju se protesti protiv mera štednje koje im nameće vlada iz Ankare, koja odvaja ogromna sredstava za pomoć Turcima na ostrvu.

"Ankara, dalje ruke od nas", uzvikivalo je nekoliko hiljada demonstranata, koji su, treći put u poslednjih nekoliko sedmica, protestovali protiv politike štednje. Policija je uhapsila jednog građanina koji je nosio natpis "Okupatori" i pokušao da stavi grčku zastavu na tursku ambasadu.

Kiparski Turci, koji finansijski zavise od Ankare, protestuju zbog smanjenja plata u javnom sektoru i najavljene privatizacije pojedinih preduzeća, što će dovesti do smanjenja broja zaposlenih. Protesti kiparskih Turaka, koji su počeli u januaru, izazvali su oštra reagovanja u Ankari, koja je "svojoj braći" ove godine dala više od 860 miliona dolara.

Premijer Tajip Erdogan je izjavio da su plate javnih službenika na Kipru i po nekoliko puta veće nego u Ankari i da je došlo vreme kada će i oni morati da štede.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.