Tornado usmrtio 89 ljudi u Misuriju

Najmanje 89 osoba poginulo je u naletu tornada koji je zahvatio gradić Džoplin u američkoj državi Misuri, poslednji su podaci lokalnih zvaničnika koji strahuju da će broj žrtava biti mnogo veći.
Najmanje 89 osoba poginulo je u naletu tornada koji je zahvatio gradić Džoplin u američkoj državi Misuri, poslednji su podaci lokalnih zvaničnika koji strahuju da će broj žrtava biti mnogo veći.

Guverner Misurija Džej Nikson je proglasio vanredno stanje i tražio intervenciju nacionalne garde. On je napomenuo da tornado nije završen i zatražio od stanovnika Misurija da pažljivo prate izveštaje o vremenskim uslovima i da prate instrukcije spasilačkih službi.

"Ovo je ratna zona. Imamo na stotine ranjenih na lečenju u Memorijal holu (bolnica), mada se oni brzo oporavljaju. Ponestalo je zaliha, tako da su vlasti otvorile lokalnu školu da bude trijažni centar", izjavio je urednik dnevnika Džoplin globus Skot Miker.

Džoplin ima oko 50.000 stanovnika, a gradske vlasti navode da je vrtlog zahvatio površinu u prečniku od skoro šest kilometara. Tornado je direktno pogodio i teško oštetio jednu bolnicu. U bolnici se u tom trenutku nalazio veliki broj pacijenata. Razorena je i trgovačka četvrt sa brojnim lokalima, dok je veći broj kuća uništen.

Ovaj tornado dolazi mesec dana nakon što je jugoistok zemlje zahvatilo nekoliko tornada koji su pričinili veću materijalnu štetu. Od početka maja više tornada pogodilo je jugoistok SAD gdje je poginulo 354 ljudi.

  • janko

    25.05.2011 11:46
    @Dragan
    veliki predstavnice najcistijeg i najboljeg nebeskog naroda .... ajde ne preskaci onda II svetski rat... koja je to drzava (vlada) na balkanu ocistila svoj teritorij od jevreja zdusno se udruzujuci sa najvecim zlocincem u istoriji (zar nisu serBende isle na poklonjenje hikiju, ko se to druzio sa ustasama, cak je od njih i dobijao pomoc (pre nekog vremana su bas na ovom forumu cak i objavljene slike postenih srBendi - cetnika u drustvu brace ustase, jedan od vojvoda je cak i penzionisan ustaskim novcem). a u najnovijem ratu serBendi-stan nije ni ucestvovao, zar to najposteniji i najcistiji pripadnici, najpostenijeg i najcistijeg nebeskog naroda nisu to milion puta ponavljali. pa da nije bilo velikih najcistijih i najpostenijih sinova najcistijeg i najpostenijeg naroda (zloba, dr. psiho, vojvoda od sampite i zardjale kasike, pokojnik od najserBendskije majke sa ogrlicom oko noge i presvetli pahomej sa automatom, i jos poneki) verovatno ne bi ni doslo do toga u cemu najposteniji i najcistiji nebeski narod nije ni ucestvovao.... a veliki predstavnice najcistijeg i najboljeg nebeskog naroda zasto nijednom recju ne spomenes sta su radili pripadnici najcistijeg i najboljeg nebeskog naroda u ratu u kome nisu ni ucestovali.... jeste da je jasenovac najveci zlocin na ovim prostorima ali ako za par dana pobijes 7 hiljada ljudi, sta je onda to (ti to vidim pravdas: "u poslednjem ratu na ovim prostorima jeste bilo zločina, ne osporavam to (u kojem ratu ih nema)".... i jos jednom se preslisaj ko je ovo zlo izazvao, zar nije muz dame sa cveticem koji sada lezi ispod lipe...
  • Dragan

    24.05.2011 23:50
    Janko, sinko, više čitaj istoriju!
    Dakle, nisam ja ništa "popreskakao" nego ti vidiš samo ono što ti želiš da vidiš. Jesi li slučajno zaboravio da pomeneš Jasenovac??? Ako ćemo se igrati ciframa i datumima, u Jasenovcu je 1941. ubijeno na najzverskiji načijn nekoliko stotina hiljada ljudi, najviše Srba. Da li se neko izvinio Srbima zbog toga? Da li je Hrvatska platila ratnu odštetu za II sv. rat i sve zločine, a danas traži neku naknadu za svoju štetu koju je pretrpela od Srba, i to od Srba koji su tamo živela nekoliko vekova. Zar Mesić (Hrvat) nije javno rekao da je njegov posao rasturanja Jugodlavije završen? I da li neko zaista misli, da je Srbija 8država Srbija) ratovala sa svim svojim kapacitetima, i ljudskim i oružanim, da bi slovečaki vatrogasci i hrvatski domobrani dobili rat? Zašto je Vatikan dao Hrvatima pomoć od 4 milijarde dolara za naoružanje, da brane katoličku veru? Zašto, hiljadu zašto se može postaviti, a odgovor znaju svi, od onih koji su bili protiv Srba, do onih koji se nisu mešali, samo ga izgleda ne znaju oni koji bi prvi trebalo da ga znaju!
    Da, u poslednjem ratu na ovim prostorima jeste bilo zločina, ne osporavam to (u kojem ratu ih nema), ali zašto niko ne kaže ko je izazivao te sukobe već godinama pre početka rata. Neko kaža da je Slovenija oduvek bila najrazvijeniji deo Jugooslavije, za njoj Hrvatska, a ovako ispade da su Srbi njih koristili! Da, koristili su ih tako što su iz Srbije 1945. cele fabrike preseljene u Sloveniju, pa su oni pravili proizvode, a mi davali materijale, oni pakovali mleko, mi ga proizvidli i slično! Srbi nisu idealan narod, ali su svakako bolji i čistiji od većine koji se danas izdaju za demokratske narode. Uostalom, najveće kolonizatorske države sebe nazivaju kolevkama demokratije, zar to nije smešno? Trenutno je sila u njihovim rukama i može im se, ali ničija ne gori do zore!
  • janko

    24.05.2011 12:49
    @Dragan
    malo si popreskakao hronologiju.... zaboravio si agitatore iz serBendi-stana koji su isli u hrvatsku po nalogu zlobe da agituju za njofru da ne bi racan pobedio.... pa si zaboravio kurira jovicu koji je vozom iz beograda vodio kamarilu da srusi slovenacku vladu, pa si zaboravio vukovar i ovcaru, pa si umanjio uspeh dobrosakrivenog naci-heroja kvazipokojnog cokoladnog djenerala sratka, pa si zaboravio hladnjace i mnogo toga jos... a ko su bili u glavnoj ulozi u svim tim dogadjajima, zar to nisu bile serBende (ne SRBI, dobar deo njih je bio za mirna resenja, ne SRBI, rekoh, vec serBende).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet