Demjanjuku preti još jedno suđenje

Džon Demjanjuk, koji je osuđen ove godine zbog učešća u ubistvu 28.000 Jevreja u nacističkom logoru Sobiboru, mogao bi ponovo da se nađe pred sudom optužen za slične zločine počinjene u drugom logoru.
Džon Demjanjuk, koji je osuđen ove godine zbog učešća u ubistvu 28.000 Jevreja u nacističkom logoru Sobiboru, mogao bi ponovo da se nađe pred sudom optužen za slične zločine počinjene u drugom logoru.

"Postoji osnovana sumnja bazirana na jednom izveštaju sa svedočenjem dve osobe", rekao je Gerhard Hendl, državni tužilac iz tužilaštva u Bavarskoj u izjavi za današnje izdanje lista "Der Tagesšpigl".

Navodi koje su iznele dve osobe povezane sa slučajem Sobibor odnose se na period kada je Demjanjuk bio čuvar u logoru Flosenberg, između oktobra 1943. i decembra 1944. godine, piše list.

Ove dve osobe tvrde da je u vreme dok je on bio u logoru ubijeno 4.974 ljudi.

Devedesetjednogodišnji Demjanjuk, koga je sud u Minhenu u maju osudio na pet godina zatvora za pomaganje u ubistvu 28.000 ljudi u logoru Sobibor u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, oslobođen je zbog starosti.

Demjanjuk, inače rođen u Ukrajini, u nemačkom zatvoru je od izručenja iz SAD pre dve godine. Sada nema državljanstvo nijedne zemlje.

Demjanjuk koji je nekad bio na vrhu liste najtraženijih nacista Centra "Simon Vizental" je rekao da je regrutovan u sovjetsku armiju 1941. godine, a da su ga Nemci zarobili.

Najpre je osuđen na smrt pre 20 godina u Izraelu jer je bio, kako su ga zvali, Ivan Grozni, čuvar u logoru Treblinka u Poljskoj.

Presuda kojom se proglašava krivim odbačena je nakon žalbe izraelskog vrhovnog suda 1993. godine nakon što su se pojavili novi dokazi koji su ukazivali na zamenu identiteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet