Jedan Gadafijev sin poginuo, drugi pobegao

Gadafijev sin Muhamed, koga su pobunjenici držali u kućnom pritvoru, oslobođen je u napadu snaga lojalnih režimu, dok je drugi sin Hamis verovatno mrtav, javila je Al Džazira.

Gadafijev sin Muhamed, koga su pobunjenici držali u kućnom pritvoru, oslobođen je u napadu snaga lojalnih režimu, dok je drugi sin Hamis verovatno mrtav, javila je Al Džazira.

Muhamed Gadafi jedan je od trojice Gadafijevih sinova koje su zarobili pobunjenici. Gadafijeve snage su upale u kuću u kojoj je Muhamed bio zatvoren i oslobodile ga posle sukoba sa stražarima, objavio je arapski kanal.

U međuvremenu  u Tripoliju su su pronađena dva tela, od kojih jedno verovatno pripada drugom Gadafijevom sinu, Hamisu. Hamis je bio na čelu jedne od elitnih brigada libijske vojske.
Arapska televizija je prenela i da su se Gadafijeve snage danas sukobile sa pobunjenicima u blizini granice sa Tunisom.

Gadafijeve snage su granatirale pobunjeničke položaje kod Bukamaša, na 17 kilometara od granice sa Tunisom, kako bi zaustavile pokušaj pobunjenika da dođu do graničnog prelaza Ras Džadir, preneo je Rojters.

Vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil čestitao je danas libijskom narodu na "istorijskoj pobedi" i zahvalio se snagama NATO-a na vojnoj podršci, ali je istovremeno i upozorio da će "istinski trenutak pobede uslediti kada Gadafi bude uhvaćen".

"Gadafijeva era je gotova", rekao je on na konferenciji za novinare u Bengaziju, na istoku Libije.

Gadafijev sin Hamis poveo je vojne snage ka centru Tripolija, u svojevrsnoj kontraofanzivi protiv pobunjeničkih snaga koje na Zelenom trgu proslavljaju, kako su mislili, laku pobedu protiv Gadafija, javljaju svetske agencije.

Tenkovi su izašli iz Gadafijevog kompleksa i počeli da granatiraju pobunjenike okupljene oko kompleksa, dok se jaka puščana paljba čula u centru Tripolija. Tenkove prate pik-apovi naoružani teškom artiljerijom, koju vladine snage koriste da bi potisnuli pobunjenike.

U blizini rezidencije Moamera Gadafija u Tripoliju od jutros se vode žestoki okršaji, pošto su pobunjenici predhodnog dana ušli u prestonicu i drže pod kontrolom oko 80 odsto teritorije. Libijski pobunjenici zauzeli su rano jutros zgradu libijskog državnog radija u Tripoliju, a državna televizija emituje samo snimljene programe.

Agencija AFP je javila da se borbe vode i u južnom delu Tripolija, sa teškim naoružanjem i automatskim oružjem kao i da se hici iz kalašnjikova čuju u blizini hotela Riksos, u kome se uglavnom nalaze strani izveštači. Agencija Rojters prenela je da se slavljenički hici i eksplozije čuju po celom gradu, a da vozači automobila trube na ulicama.

Predstavnik pobunjenika Mahmud Džibril rekao je da je ostao vrlo mali otpor u i oko Tripolija i upozorio je svoje snage da budu oprezne. U borbama tokom vikenda poginulo je 1.300 ljudi.

Ne zna se gde je Gadafi

Tokom večeri predala se Gadafijeva garda, a pobunjenici su uspeli da zarobe dvojicu njegovih sinova - Muhameda Gadafija i Saif el-Islama. Informaciju o hapšenju Saif el-Islama potvrdio je tokom večeri i haški Međunarodni krivični sud. Svetski mediji danas se pozivaju na različite izvore i prenose da je Gadafi napustio Libiju, navodeći različite destinacije ka kojima se libijski lider uputio. Neki mediji tvrde da je Gadafi, u pratnji dva sina krenuo u Italiju, dok se Dejli telegraf u najnovijim informacijama poziva na izjave stanovnika Tripolija, koji tvrde da su Gadafi i sinovi najverovatnije otišli u Alžir. Neki kažu da je on još u zemlji, a drugi da je u Venecueli gde mu je Čaves još ranije ponudio utočište.

Američki predsednik Barak Obama je rekao da je "tiranski režim izgubio kontrolu nad Tripolijem" i da su SAD priznale Nacionalno prelazno veće kao legitimnu vladu Libije. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao da prenos vlasti u Libiji mora hitno da se sprovede, na miroljubiv način i da će Alijansa sarađivati sa Nacionalnim prelaznim savetom, koji "snosi veliku odgovornost".

Pomirljivu poruku poslao je Mustafa Abdel Džalil, predsednik Nacionalnog prelaznog saveta, zatraživši od svojih boraca da budu uzdržani prema zarobljenim Gadafijevim vojnicima: "Danas nema razlike između libijskih gradova, niti je ima između Libijaca. Zajedno ćemo stvoriti istoriju, baš kao što smo zajedno patili tokom 42 godine Gadafijeve diktature". Portparol libijske vlade je na državnoj televiziji rekao sinoć da je Gadafi spreman da direktno pregovara sa šefom pobunjeničkog Saveta, čije je sedište u Bengaziju, a pobunjenici poručili da će okončati prekid vatre jedine ukoliko Gadafi odmah saopšti da se povlači.

Gadafi je juče u obraćanju na libijskoj televiziji, poručio Libijcima da "sačuvaju Tripoli". "To je obaveza svih Libijaca. To je pitanje života i smrti", rekao je on u audio poruci emitovanoj na državnoj televiziji.

Pobuna protiv Gadafijevog režima počela je u februaru, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je polovinom marta odobrio vojnu intervenciju u Libiji, sa ciljem zaštite života civilnog stanovništva. Pobunjenici su već u prvim nedeljama građanskog rata formirali Nacionalni prelazni savet u Bengaziju, telo koje je do sad priznala većina zapadnih država.

  • boki

    25.08.2011 14:34
    podrška
    jadna je zemlja u kojoj NATO i Ameri stvaraju demokratiju. Baš uživamo. A Vojvodina nikad neće biti samostalna to neki samo sanjaju. Zar po nalogu instruktora sa zapada opet brat na brata.
  • semtex

    23.08.2011 17:55
    @paviJanko
    Imam ja ovde posla preko glave.Gadafiju sva podrska,tog coveka da narod stvarno ne zeli bombe ne bi bile potrebne!Sto se tice ovih glavoseca sve je bilo jasno posle objavljenih snimaka kasapljenja stradalih boraca sa druge strane,ista filozofija Oricevih i Tacijevih sledbenika.Bar je javno prikazano koga Amerika podrzava.
  • The Lalosh

    23.08.2011 13:26
    svima koji podržavaju diktatore
    Zar ne vidite da je Gadafi kao i Amerika ista banda? Bogate se jedni na račun drugih! A vi hoćete da branite jedne ili druge? Ma gledajte svoja posla i radite za svoju porodicu i sebe. Mante se Gadafija i Amerike! Avganistana, Kube, EU, Australije i Južne Afrike...
    Onaj jedan pita kako da pomogne Gadafiju? Pa pošalji mu još malo para i oružja, valjda nema dovoljno? Ili idi tamo pa se pridruži njegovim borcima. Ali pre toga saslušaj i jednu i drugu stranu. Misliš da ćeš čuti nešto pametno od jednih ili drugih? Sto posto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.