Novi bilans: Više od 1.300 osoba poginulo u jakom zemljotresu u Maroku, proglašena trodnevna žalost

Broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 1.305, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Novi bilans: Više od 1.300 osoba poginulo u jakom zemljotresu u Maroku, proglašena trodnevna žalost
Foto: Beta/AP
Broj povređenih popeo se na 1.832, od kojih je 1.220 u kritičnom stanju.
 
Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.
Ministar unutrašnjih poslova Abdeluafi Laftit rekao je na brifingu za novinare u Rabatu da se veruje se da su mnoge žrtve u udaljenim oblastima planine Atlas, gde je i bio epicentar potresa.
Dodao je da postoje podaci o porodicama zarobljenim ispod ruševina svojih domova, a na stanovnike je apelovao da daju krv za povređene, kao i da se ne vraćaju u svoje domove, pa je zato većina ljudi noć provela na ulici.
 
Rekao je i da je velika i materijalna šteta. 
 
Preliminarna procena Američkog geološkog zavoda je da je zemljotres koji se dogodio sinoć u 23.11 bio jačine 6,8 Rihtera, a Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine sedam stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste. 
 
Zemljotresi jačine od šest do 6,9 Rihtera karakterišu se kao jaki, mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra, a u svetu ih se godišnje dogodi oko 120.
 
Više zgrada se urušilo nakon potresa jugozapadno od grada Marakeša, pokazuju snimci koje je emitovala državna TV stanica Al-Aula.
 
Džamija Kutubija iz 12. veka u Marakešu, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti je oštećena.
 
Marokanci su takođe objavili video snimke na kojima se vide oštećeni delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u Marakešu, koji je pod zaštitom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).
 
Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da su njegove misli sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom i spasiocima koji su na terenu. 
 
"EU je spremna da pruži podršku Maroku u ovim teškim momentima", napisao je na mreži Iks.
 
Da pruži pomoć spremna je i Velika Britanija, izjavio je šef diplomatije te zemlje Džejms Kleverli.
 
"Britanija će nastaviti da pomaže i svim Britancima u regionu", napisao je na Iksu i dodao da će "prijateljima" iz Maroka pomoći na svaki mogući način.
 
Ranije su saučešće uputili indijski premijer Narendra Modi i nemački kancelar Olaf Šolc, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • Goran Mitrovic

    09.09.2023 17:49
    Strašno
    Nadam se da će se angažovati ceo svet. Da pomogne. Kao što bi se angažovali da je neka zemlja iz zapadne Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.