Putin se danas zaklinje

Ceremonija inauguracije Vladimira Putina za predsednika Ruske federacije biće obavljena danas u podne u Velikom Kremaljskom dvorcu, gde će se novoizabrani predsednik zakleti na vernost narodu i državi i da će poštovati Ustav.

Ceremonija inauguracije Vladimira Putina za predsednika Ruske federacije biće obavljena danas u podne u Velikom Kremaljskom dvorcu, gde će se novoizabrani predsednik zakleti na vernost narodu i državi i da će poštovati Ustav.

Time će Putin zvanično započeti treći mandat kao predsednik Rusije. Ceremoniji će prisustvovati svi ruski visoki funkcioneri, pozivnice su upućene i bivšem sovjetskom predsedniku Mihailu Gorbačova i Naini Jeljcin, udovici bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, ali visokih gostiju iz inostranstva neće biti. Iako je Gorbačov tokom predizborne kampanje glasno kritikovao Putina i njegovu politiku, veruje se da će bivši sovjetski predsednik sigurno prisustvovati inauguraciji, kao što je bio slučaj i 2000. godine kada je Putin prvi put stupao na dužnost ili 2008, kada je dužnost preuzimao Dmitrij Medvedev.

Ceremoniju, prvi put u istoriji, direktno će prenositi šest televijskih stanica, a za tu priliku kamere će biti postavljene na svim ključnim mestima unutar kremaljskim zidina, a dolazak predsedničke kolone i deo ceremonije koji će biti održan napolju, kamere će snimati i iz helikoptera. Povodom inauguracije, Pošta Rusije izdaće specijalnu poštansku marku u 630.000 primeraka sa Putinovim likom, na kojoj će pisati "7. maja 2012. V. V. Putin stupio je na dužnost predsednika Ruske Federacije", a njena nominalna vrednost je 15 rublji (oko 40 dinara).

Putin je prvi put izabran za predsednika Rusije 26. marta 2000. godine sa 53 odsto osvojenih glasova, a drugi put 14. marta 2004. godine kada je dobio čak 71 odsto glasova birača. Svoj treći predsednički mandat osvojio je, takođe, u prvom krugu predsedničkih izbora, održanih 4. marta, kada je dobio 63 odsto glasova, a svaki mandat je započinjao 7. maja.

  • LimanacNS

    07.05.2012 08:07
    Evo
    Evo, zakleću se ja pred svima, svim na svetu i svime što imam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.