Najmanje 48 mrtvih u sukobima u Jemenu

Najmanje 48 ljudi, među kojima je bilo i žena i dece, ubijeno je u sukobima u pokrajini Abjan na jugu Jemena, gde se Al Kaida i vojska bore za kontrolu nad ovom teritorijom.
Najmanje 48 ljudi, među kojima je bilo i žena i dece, ubijeno je u sukobima u pokrajini Abjan na jugu Jemena, gde se Al Kaida i vojska bore za kontrolu nad ovom teritorijom.

Oružane snage Jemena "potisnule su terorističke elemente iz grada Šukra", prenosi jemenska državna agencija SABA, precizirajući da je "300 terorista opkoljeno u njihovom poslednjem uporištu". "Četrdeset terorista je ubijeno u ovoj ofanzivi, a više desetina je ranjeno", navodi SABA pozivajući se na vojni izvor i dodaje da su borbeni avioni izveli oko 100 napada na ekstremiste u Šukri.

Ranije juče jedan neimenovani vojni zvaničnik je rekao da su "tri žene, dvoje dece i jedan muškarac ubijeni su u vazdušnom napadu na grad Šukra", jedan od poslednjih preostalih bastiona Al Kaide u Abjanu.

Koristeći slabljenje kontrole centralne vlade usled pobune inspirisane "arapskim prolećem" prošle godine, militantni aktivisti su zauzeli veći deo provincije Abjan, uspostavivši potpunu kontrolu nad Zindžibarom, Džarom, Šukrom i nekoliko sela. Jemenska vojska je 12. maja krenula u ofanzivu, koristeći sva raspoloživa sredstva, sa ciljem da povrati teritoriju koja je pala u ruke džihadista.

Prema podacima agencije Frans pres, dosadašnji sukobi u Jemenu odneli su ukupno 540 života - 402 pripadnika Al-Kaide, 78 vojnika, 26 pripadnika milicija i 34 civila.

Vojska je u utorak trijumfovala samo nekoliko sati pre nego što je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju kojom je zaprećeno sankcijama protiv grupa za koje se smatra da potkopavaju političku tranziciju Jemena, a glavna meta su porodica i pristalice zbačenog predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Saleha su protivnici optužili da je dozvolio Al-Kaidi da se dokopa velikih delova južne i istočne teritorije i da se umeša u rad nove vlade, podseća francuska agencija. Rezolucijom je, s druge strane, podržan sadašnji predsednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi, koji je obećao da će uništiti Al Kaidu kada je zamenio Saleha u februaru.

  • Биће

    15.06.2012 07:47
    добро
    Чудо једно, овде су сви побуњеници - Ал Каида, терористи, док су у Сирији сви побуњеници - цивили, голоруки наравно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet