Španci napuštaju zemlju zbog krize

Broj Španaca koji odlaze iz zemlje zbog recesije u prvih šest meseci 2012. godine porastao je za 44 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Nacionalni institut za statistiku.

Broj Španaca koji odlaze iz zemlje zbog recesije u prvih šest meseci 2012. godine porastao je za 44 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Nacionalni institut za statistiku.

Trenutne procene pokazuju da je od januara do kraja juna 40.625 Španaca emigriralo, dok je u istom periodu prošle godine njihov broj iznosio 28.162, a recimo 2009. godine zemlju je napustilo 22.622 Španaca, naveo je taj institut. U prvoj polovini godine, iz Španije je otišlo i 228.890 stranaca, navodi se na osnovu podataka iz opština.

Španija je sada drugi put u recesiji za tri godine, sa stopom nezaposlenosti od 25 odsto. Špansko stanovništvo je poraslo skoro za petinu u deceniji pre početka finansijske krize 2008. godine, kada su milioni stranaca dolazili u zemlju u potrazi za poslom. Mnogi stranci se sada vraćaju kući zbog malih šansi za zaposlenje a istovremeno zemlju napušta i sve veći broj Španaca u potrazi za poslom.

  • gimli

    18.07.2012 07:19
    iz naše zemlje se ne emigrira nego beži glavom bez obzira... a odliv nije samo mozgova nego i ostalih delova tela, svako ko može beži odavde, nadam se da ću i ja uskoro uspeti otići...
  • žuto i crveno

    18.07.2012 07:14
    katalonija
    Zanimljivo kako niko od naših novinskih portala nije preneo vest (iz Španije, zato pišem ovde) da je u istraživanjima u Kataloniji prvi put više od 50% ljudi reklo da je za otcepljenje od Španije. Razlog? Nećete verovati: zato što im je Ustavni sud Španije smanjio nadležnosti koje su dobili od prethodne vlasti. Začudo, samo je Blic ovo objavio, ne znam šta im bi. Nije valjda da odjednom nećemo da uzburkamo javnost ovakvim vestima? C, c, c, c!

    Vest bi mogle da pročitaju i sve one patriJote koje žele zabranu i zatvaranje stranaka poput LSV, SVM, LDP, jer su kao "separatističke, a takve stranke se u Jevropi odma zatvaraju". U parlamentu Katalonije sa 10 poslaničkih mesta i dalje sedi partija čiji je glavni politički program nezaisnost Katalonije, i to im piše u statutu stranke. Ali ko je još lud da sluša "patriJote" kako nekog uče - demokratiji?!
  • 18.07.2012 06:48
    Greska u tekstu, a to je, Spanci ne emigriraju u druge zemlje,predpostavka da je rec o zemljama EU, jer
    Spanija je u sastavu EU
    stoga oni kao gradjani EU slobodno mogu odlaziti u druge drzave da rade itd

    i iz FR gradjani odlaze u druge zemlje da rade,jest da je to manji broj gradjana, al ipak odlaze i ne kaze se da emigriraju

    da je kriza u Spaniji to je tacno,
    ali krize kao sto je u ovoj drzavi
    nadaleko je nema
    kod nas se ne kaze, emigrirao u druge drzave nego iz nase zemlje je viliko odliv mozgova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.