Mađarska: Uhapšen nacista Laslo Čatari

Državni javni tužilac Mađarske saopštio je danas da je Laslo Čatari, koji se sumnjiči za likvidaciju i deportaciju Jevreja u Drugom svetkom ratu, uhapšen i optužen za ratne zločine.

Državni javni tužilac Mađarske saopštio je danas da je Laslo Čatari, koji se sumnjiči za likvidaciju i deportaciju Jevreja u Drugom svetkom ratu, uhapšen i optužen za ratne zločine.

Čatarija je identifikovao Centar za lov na naciste Simon Vizental i o tome obavestio vlasti u Mađarskoj, a prema rečima javnog tužioca on je danas uhapšen i određen mu je pritvor.

Prema informacijama koje je direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof poslao mađarskim vlastima, Čatari je u Drugom svetskom ratu bio visoki policijski oficir u Košicama, slovačkom gradu koji je tada bio pod mađarskom upravom. Pripisuje mu se odgovornost za likvidaciju oko 300 Jevreja 1941. godine, kao i za deportaciju 15.700 Jevreja u Aušvic 1944. godine.

  • slaninar pravi

    18.07.2012 12:24
    "...u Košicama, slovačkom gradu koji je tada bio pod mađarskom upravom."
    A i pre toga je bio pod madjarskom upravom, cirka 1000 godina.
    Svu gamad treba pohapsiti, bez obzira ubijali oni jevreje, arape, srbe, madjare, hrvate, marsovce...
  • zoe

    18.07.2012 10:50
    Sve ih pohapsise pred sam kraj njihovih zivota.Vecina je zivela sretno i dugovecno,osnovali su porodice,bili bogati i uspesni a neki su i nastavili sa grozomornim eksperimentima u zemljama koje su im pruzile utociste posle rata.Poslednji njihov zlocin je stigma na njihovoj familiji koja sada zna (ako nije pre znala) da ima gene krvnika.Ni jedan se ni sekunde nije pokajao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.