Grenland: Odvojio se ogromni ledeni breg

Naučnici su saopštili da se od glečera "Peterman" na severu Grenlanda odvojio ledeni breg veličine 120 kilometara kvadratnih ili dvostruko veći od njujorškog Menhetna.

Naučnici su saopštili da se od glečera "Peterman" na severu Grenlanda odvojio ledeni breg veličine 120 kilometara kvadratnih ili dvostruko veći od njujorškog Menhetna.

Na snimcima sa satelita američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) vidi se da se od ostrva odvaja veliki deo leda. Tokom 2010. godine ledeno ostrvo veličine 250 kvadratnih kilometara odvojilo se od istog glečera.

Analitičari navode da je prirodno da se od glečera odvajaju ledeni bregovi ali obim promena na "Petermanovom glečeru" izaziva iznenađenje kod brojnih stručnjaka. Međutim, ne očekuje se da će ovo odvajanje imati uticaj na nivo mora pošto je led već plutao.

Ledeni bregovi sa "Petermanovog glečera" ponekad dospeju do obala Njufaundlenda u Kanadi i predstavljaju potencijalnu opasnost po brodski saobraćaj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.