Split dobija ogroman kip Isusa na Marjanu

Splitsko Gradsko veće odlučilo je da odobri postavljanje krsta na Marjanu višeg od 21 metra i šireg od 10 metara - odnosno istih dimenzija koje je imao krst postavljen na tome mestu 1900. godine, a koji je austrougarska vojska srušila 1917.

Splitsko Gradsko veće odlučilo je da odobri postavljanje krsta na Marjanu višeg od 21 metra i šireg od 10 metara - odnosno istih dimenzija koje je imao krst postavljen na tome mestu 1900. godine, a koji je austrougarska vojska srušila 1917.

Precizno, krst će biti visok 21,6 metara, a širok 10,1 metara. U njegovom podnožju će biti dva stuba od po 50 i 20 centimetara. Troškove izrade, postavljanja i održavanja krsta snosiće grad Split.

Prihvaćen je i predlog Luke Podruga da stručne službe žurno počnu postavljati taj krst na Marjanu kako bi ga se blagoslovilo za blagdan Svih svetih 1. novembra ove godine. Podrug je podsetio kako je na krstu na Marjanu, koji je srušila austrougarska vojska, stajao natpis: "Krist pobeđuje, Krist kraljuje, Krist vlada".

Podsetimo, kontroverzni gradonačelnik Splita Željko Kerum  izjavio je još prošle godine da će na brdu Marjan napraviti najveći kip Isusa na svetu. "Kip ćemo podići na Marjanu, na mestu gde je nekad pisalo Tito", rekao je Kerum izrazivši tada uverenje da Splićani neće imati ništa protiv Isusovog kipa iznad grada. Kontroverzni gradonačelnik Splita već je inicirao postavljanje spomenika nasred rive Franji Tuđmanu, prvom predsedniku Hrvatske, koji je prihvatila i Hrvatska demokratska zajednica u Splitu. Kerum je o novoj inicijativi za postavljanje Isusovog kipa na Marjanu tada rekao da će to biti njegov najveći poduhvat u životu i da će sve troškove platiti sam.

 

  • Scotch Bonnet

    19.07.2012 12:49
    Kriz
    Znaci nije samo srbija glupa i zaostala!? Hrvati kanda ne zaostaju mnogo ili je to mozda sto imaju Keruma na vlasti.

    A sto ne bi ulozili taj novac u privredu, skolstvo, bolnice, infrastrukturu ....

  • 19.07.2012 12:16
    tako lepa tako genocidna
    Trebace im mnogo vise krizeva da im Isus oprosti sva zverstva koje su pocinili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.