Grčka izlazi iz recesije 2014.

Pogođena godinama visokog duga, štednje i burnih protesta protiv stroge ekonomske politike, Grčka će 2014. konačno izaći iz sedmogodišnje recesije, saopštila je danas Evropska unija.

Pogođena godinama visokog duga, štednje i burnih protesta protiv stroge ekonomske politike, Grčka će 2014. konačno izaći iz sedmogodišnje recesije, saopštila je danas Evropska unija.

 

Dok se prezadužena Grčka sprema za ključno glasanje o dodatnim merama štednje, EU u jesenjoj prognozi predvidja da će Atina 2014. ostvariti privredni rast od 0,6 odsto, a grčka ekonomija će do tada potonuti za otprilike petinu u odnosu na nivo pre izbijanja krize. "Tačka prekretnica u recesiji očekuje se u drugoj polovini 2013, pa bi 2014. trebalo da bude ostvaren skroman rast od 0,6 odsto", navodi se u prognozi dugoj 200 stranica.

EU je optimističnija čak i od grčke vlade, koja je prošle nedelje saopštila da očekuje rast od 0,2 odsto u 2014, 2,5 odsto 2015. i 3,5 odsto 2016.

Unija je, medjutim, upozorila da se njena prognoza oslanja na očekivani povratak poverenja i investicija, koji pak zavise od efikasnih ekonomskih reformi, kao i napretka u velikim infrastrukturnim projektima, delom finansiranim iz fondova evrozone. "Oporavak zavisi od ključne pretpostavke da će program prilagođavanja biti dosledno sproveden", navodi se u izveštaju.

Nezaposlenost u Grčkoj je ove godine dostigla 23,6 odsto, što je jedan od razloga recesije u toj zemlji, pored vladinih mera štednje i loše investicione klime, kao i pada tražnje grčkog izvoza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.