Brejvik se žali na hladnu kafu

Norvežanin Anders Brejvik, osuđen na 21-godišnju kaznu zatvora zbog masakra 77 osoba prošle godine u napadima u glavnom gradu Norveške, tvrdi da ga drže u "nehumanim uslovima".
Norvežanin Anders Brejvik, osuđen na 21-godišnju kaznu zatvora zbog masakra 77 osoba prošle godine u napadima u glavnom gradu Norveške, tvrdi da ga drže u "nehumanim uslovima".

U pismu zatvorskoj upravi, Brejvik navodi da redovno dobija hladnu kafu, da nema dovoljno putera za mazanje i da mu se ne dozvoljava upotreba hidratantne kreme.

Uprava zatvora nije želela da komentariše ove navode.

Brejvikov advokat Tord Jordet je, međutim, potvrdio detalje pisma koji su procureli u medijima.

U pismu na 27 strana, Brejvik navodi da se 23 sata dnevno nalazi u kompletnoj izolaciji i da sumnja da u celoj Norveškoj postoji gori zatvor od onog u kojem se on nalazi.

Brejvikova zatvorska ćelija ima tri prostorije od po osam kvadratnih metara - jednu za spavanje, jednu za rad i jednu za fizičke vežbe. Brejvik se, takođe, žali na skromno uređenje tih prostorija kao i na činjenicu da ćelija nema pogled.

Žali se i na "lisice" koje mora da nosi kada se kreće zatvorom - "previše su oštre" i "zasecaju mi kožu na zglobovima" kao i na hladnoću u ćeliji zbog koje je prisiljen da nosi "čak tri sloja odeće". Revoltiran je što ujutru mora da se brije i pere zube u žurbi i što su štekeri za struju i televiziju van ćelije tako da mora da traži za pomoć svaki put kada poželi da promeni kanal ili ode na spavanje.

Brejvik služi kaznu u muškom zatvoru Ila, pored Osla, zatvorskoj instituciji u kojoj su smešteni neki od najopasnijih norveških kriminalaca.

Zatvor Ila se, međutim, prilično razlikuje od zatvora maksimalne bezbednosti u ostatku zapadne Evrope. Osoblje čine pola muškarci, pola žene i niko od njih nije naoružan.

Brejvika, 33-godišnjeg desničarskog ekstremistu, sud u Oslu je u avgustu proglasio krivim za terorizam i ubistvo s predumišljajem. Kazna može da mu bude produžena sve dok se bude smatrao opasnim po društvo.

  • 100 Evra

    10.11.2012 10:14
    Sta ti je tolerantna drzava covece..
  • Scotch Bonnet

    10.11.2012 09:34
    Imas srece
    "U pismu zatvorskoj upravi, Brejvik navodi da redovno dobija hladnu kafu, da nema dovoljno putera za mazanje i da mu se ne dozvoljava upotreba hidratantne kreme"

    Imas srece sto ja nisam upravnik zatvora!

    Nedelju dana stara i budjava kafa bi ti bio luksuz a umesto hidrantne kreme dob.......
  • 09.11.2012 20:01
    *ovno bi trebalo da se gazi do kraja zivota.
    *ebem ti pravdu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet