Ostavka direktora BBC-a Džordža Entvisla

Generalni direktor britanske mreže BBC Džordž Entvisl podneo je ostavku zato što je u emisiji "Njuznajt" od 2. novembra, o seksualnom zlostavljanju dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina, pogrešno umešan jedan britanski političar.

Generalni direktor britanske mreže BBC Džordž Entvisl podneo je ostavku zato što je u emisiji "Njuznajt" od 2. novembra, o seksualnom zlostavljanju dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina, pogrešno umešan jedan britanski političar.

"Odlučio sam da je jedina časna stvar koju treba da uradim da se povučem". Entvisl koji je dužnost preuzeo tek u septembru, odlučio je da podnese ostavku "u svetlu činjenice da je generalni direktor takodje i glavni urednik i na kraju odgovoran za sve sadržaje".

"Svi ti izuzetni dogadjaji u poslednjih nekoliko sedmica doveli su me da zaključim da BBC treba da imenuje novog vodju", dodao je on. "Da budem generalni direktor BBC-a, čak i u tako kratkom periodu, i najizazovnijim okolnostima, za mene je bilo velika čast", rekao je on.

Entvisl je prethodno izjavio da je bilo potpuno pogrešno da se emituje emisija "Njuznajt" od 2. novembra, o seksualnom zlostavljanju dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina, u kome je navodno učestvovao i jedan vodeći konzervativni političar tog vremena. BBC nije naveo ime navodnog pedofila, ali je u komentarima na Tviteru pomenut lord MekAlpin, jedan od glavnih savetnika tadašnje premijerke Margaret Tačer, koji je u petak izdao oštri demanti i zapretio tužbom. Entivisl se izvinio MekAlpinu, uz obrazloženje da je sa sadržajem epizode upoznat tek pošto je emitovana, a dan ranije isto je učinio i BBC.

Žrtva zlostavljanja Stiv Mešam takodje se izvinio MekAlpinu. On je rekao da mu je '90-tih godina policija pokazala fotografiju navodnog zlostavljača, ali da mu je pogrešno rečeno da je na njoj MekAlpin. U petak mu je pokazana druga fotografija, kada je shvatio da to nije lord. Mešam je ispričao da je u periodu '70-tih i '80- tih godina prošlog veka više stotina dece zlostavljano u domu za socijalno staranje Brin Estin u severnom Velsu.

Na navode Mešama, reagovao je i britanski premijer Dejvid Kameron koji je rekao da će tražiti da se novim ispitivanjem utvrde propusti u prvobitnoj istrazi. BBC je pretrpeo nekoliko sedmica oštrih kritika javnosti zbog neobjavljivanja optužbi o zlostavljanju dece u kome je učestvovao voditelj Džimi Sevil. Sevil, koji je umro prošle godine u 84. godini, osumnjičen je da je tokom 40-godišnje karijere seksualno zlostavljao devojčice i dečake, a britanska policija je identifikovala čak 300 potencijalnih žrtava bivše TV zvezde.

  • Steva

    11.11.2012 16:43
    brateeee
    Kod nas bi,tek posle afere,bio postavljen.Nećemo mi neke anonimuse.Mrka može već da očekuje visoko ,mnogo višlje,mesto u hijerarhiji.On je bio,a i sada je,reper vlasti.Ima njih još,ali su to tajne,od interesa države.I ko šiša glad u Srbiji,nek je samo "ljubavi"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet