Rusija: Usvojen zakon o veleizdaji

U Rusiji je stupio na snagu kontroverzni zakon o veleizdaji za koji se kaže da bi mogao da se iskoristi za suzbijanje aktivnosti disidenata.
U Rusiji je stupio na snagu kontroverzni zakon o veleizdaji za koji se kaže da bi mogao da se iskoristi za suzbijanje aktivnosti disidenata.

Zakon, koji je inicirala Federalna služba bezbednosti i koji je predsednik Vladimir Putin potpisao, proširuje definiciju veleizdaje u krivičnom zakonu Rusije i uključuje aktivnosti koje dovode u opasnost "ustavni poredak Rusije, suverenitet i teritorijalni i državni integritet zemlje".

Iako pristalice tvrde da je tekst zakona upravo takav da eliminiše svako proizvoljno tumačenje, kritičari kažu da je upravo suprotno i da je tekst "labav" i da se može iskoristiti protiv svakoga ko je u kontaktu sa strancima.

Meta zakona su oni koji nude konsultantske ili finansijske usluge strancima ili stranim organizacijama koji se bave "aktivnostima usmerenim protiv ruske bezbednosti". Prema ovom zakonu, nelegalno posedovanje državnih tajni kažnjava se sa osam godina zatvora ili 10.000 dolara. Takođe, posedovanje informacije koja je ocenjena kao tajna, bilo da se radi o političaru, novinaru, aktivisti za zaštitu čovekove okoline ili vođi sindikata, kažnjava se sa 20 godina zatvora zbog špijunaže.

Putin je u ponedeljak, 12. novembra, na sastanku sa Savetom za ljudska prava Kremlja rekao da će pažljivije razmotriti zakon. "Putin nije izneo nijedno konkretno obećanje. On je rekao: `Da, pogledaćemo možda samo format zakona`, a mediji su to predstavili kao da je on obećao da će ga potpuno revidirati", rekla je članica Saveta za ljudska prava Lilija Šibanova. Prema njenim rečima, ovaj zakon je opasan. "Ako ja, na primer, prosledim informaciju, o navodnim izbornim neregularnostima stranom novinaru, to bi se moglo smatrati špijunažom", rekla je Šibanova, koja vodi i nezavisnu izbornu posmatračku grupu "Golos".

Portparol Putina Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je predsjednik spreman da uvede amandmane na zakon, ako se pojave problemi, odnosno određeno limitiranje prava i sloboda građana.

  • Scotch Bonnet

    15.11.2012 09:22
    Info Biro+KGB+FSB+GRU
    Federalna služba bezbednosti i koji je predsednik Vladimir Putin potpisao,

    Demokratija je nestala jednim potpisom aktera o kome ne treba puno govoriti a boga mi niti se nadati nekom boljem suta.

    Eto kako se resiti opozicije na "legalan" nacin.

    Sada ce i Srbija da usvoji iste zakone.
  • Slusalac

    14.11.2012 19:36
    Pod hitno takav zakon u Srbiji. Samo ko ce ostati na vlasti i na celu politickih partija ako se zakon kod nas dosledno primeni.
  • 14.11.2012 17:09
    Sada će ponovo da krenu da niču gulazi u Srbijru. Ko god se ne sviđa caru Putinu ima da fasuje optužbu za veleizdaju i doživotno progonstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet