Crkva protiv zdravstvenog obrazovanja u školama

Katolička crkva u Hrvatskoj počela je koordiniranu i široku operaciju protiv uvođenja zdravstvenog obrazovanja u škole, jer se smatra da je to antihrvatski i antikatolički.
Katolička crkva u Hrvatskoj počela je koordiniranu i široku operaciju protiv uvođenja zdravstvenog obrazovanja u škole, jer se smatra da je to antihrvatski i antikatolički.

Sveštenici i biskupi okupljaju vernike i traže od njih da deca sabotiraju nastavu zdravstvenog obrazovanja, odnosno da roditelji pokrenu peticiju protiv pohađanja nastave iz te oblasti.

Na posebnoj meti klera je Željko Jovanović, ministar nauke, obrazovanja i sporta. U crkvenim krugovima tvrde da su biskupi čak tri puta tražili sastanak na kojem bi s Jovanovićem razgovarali o spornom predmetu, ali da im on nijednom nije odgovorio. Za crkvu je to dokaz da je Vlada Zorana Milanovića nespremna na dijalog.

Nakon što crkva, uprkos snažnim višemesečnim pritiscima, nije uspela da spreči donošenje Zakona o veštačkoj oplodnji, kada je Vlada uvela zdravstveno obrazovanje, otvorio se novi front.

Biskupi ovaj put ne žele da popuste, a ozbiljnost kojom organizuju okupljanja u župama, kao i lični angažmani biskupa, pokazuju da je katolička crkva ovog puta odlučila da ide do kraja. A da bi uspeli neophodna im je pomoć roditelja.

Pre više od mesec dana Hrvatska biskupska konferencija optužila je Vladu da je uvođenje zdravstvenog obrazovanja protivno sporazumima između Hrvatske i Svete Stolice. Hrvatski biskupi smatraju da se taj model protivi svetonazoru hrišćana i da je obaveznost tog predmeta kršenje Ustava i prava slobode roditelja da sami odlučuju o obrazovanju dece.

  • Scotch Bonnet

    11.12.2012 08:50
    Nema razlike
    Stevice veruj mi nista se ne razlikuju ni ovi popovi u srbiji. Sve je to ista barga, zatucana, licimerna, pohlepna i krvolocna.
  • carls tejlor

    11.12.2012 01:04
    Bolest.
  • Srdjan

    10.12.2012 22:33
    Sve sam mislio da je Srbija u pitanju a ono Hrvatska ovi su gori od SPC.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet