Teksas hoće da se odvoji od SAD

Stanovnici Teksasa poslali su u Belu kuću peticiju kojom traže odvajanje od Sjedinjenih Američkih Država.
Stanovnici Teksasa poslali su u Belu kuću peticiju kojom traže odvajanje od Sjedinjenih Američkih Država.

Onlajn peticiju potpisalo je 119.209 ljudi, čime je ispunjen uslov od najmanje 25.000 potpisa, kada je Bela kuća dužna da zvanično da odgovor.

U Beloj kući je američkoj tv stanica Ej-Bi-Si Njuz rečeno da ne mogu da procene kada će se oglasiti povodom peticije iz Teksasa, ali nije isključeno i da će odgovor biti da oni nisu nadležni za to pitanje.

Nekoliko dana posle izbora Obame, nekoliko saveznih država je pokrenulo peticiju kojom traže odvajanje, ali je svemu najozbiljnije pristupio Teksas skupivši skoro 120.000 potpisa.

U ostatku SAD je istovremeno prikupljeno više od 800.000 potpisa za tu ideju.

Podršku secesionističkom pokretu pre nekoliko dana je dao i kongresmen iz Teksasa i jedan od kandidata za republikansku predsedničku nominaciju Ron Pol, ocenivši da je to jedan od osnovnih principa na kojima je stvorena država.

"Nema ničeg izdajničkog ili nepatriotskog u želji da federalna vlada bude odgovornija prema ljudima koje predstavlja. Ako građani i države nisu slobodni da napuste SAD, kao njihov poslednji čin koji žele, da li su oni stvarno slobodni", zapitao se Pol.

Kao glavni razlozi za secesiju navode se preveliko mešanje federalnih vlasti u pitanja saveznih država, kao i nezadovoljstvo ekonomskom politikom Obamine administracije koja se ocenjuje kao "previše leva i socijalistička".

  • DIDA DEDIC

    23.07.2013 10:56
    TEXSAS
    Sto pre da se odcepe,da ih priznamo,a pre toga,nek Rusija prva prizna Texas.
  • Dejan

    14.12.2012 00:10
    Polemika
    @ Scotch Bonnet & Anonimus

    Kao prvo, nije pristojno nekog nazvati balvanom zato što se ne slažeš sa njegovim mišljenjem.
    Kao drugo, postoji rubrika za ime pri pisanju komentara. Lepo je da mišljenje ima svoje ime...
    Kao treće, genocid nad starosedeocima Amerike (tzv. Indijanci) jeste za svaku osudu, ali to nije nikakvo opravdanje za bilo koji drugi genocid ili pokušaj genocida ili bilo kakav zločin. I desio se, pre svega, u periodu društvene (državne) neuređenosti (pre formiranja SAD). Naravno, to nije opravdanje... Srednjevekovna država Srbija je, iz verskih razloga, "iskorenila" (čitaj: pobila) bogumile (verska sekta) sa svoje teritorije (desetine hiljada ljudi). Zar se onda to može uzimati kao razlog opravdanosti nasilja nad stanovništvom Srbije u savremenoj eri? Besmislica.
    I četvrto, kao što je neko već napisao, broj potpisnika peticije o osamostaljenju je vrlo mali da bi se o njoj govorilo kao o značajnoj.
    Pozdrav
  • palestinac

    12.12.2012 07:42
    sad su toliko daleko...a mi zivimo u necemu sto se naziva drzavom?da mi palimo odavde ne cekajuci ni casa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet