VIDEO: Sravniće 700 planina da naprave grad

Kineski grad Landžau započeo je projekat pomeranja planina ali finansijski i ekološki deo ovog plana mnogi dovode u pitanje.
Kineski grad Landžau započeo je projekat pomeranja planina ali finansijski i ekološki deo ovog plana mnogi dovode u pitanje.

Legenda kaže da je stari kineski seljak Ju Gong odlučio da pomeri dve planine kako mu ne bi ometale pristup kući. On se navodno teško mučio ali je na kraju uspeo. Otud i kineska poslovica "Ju Gong pokreće planine". Sve se može kad se hoće.

Međutim, za urbane planere Landžaua stari Gong je bio "mačiji kašalj".

U "najvećem projektu pomeranja planina" u istoriji Kine, jedna od najvećih građevinskih firmi, China Pacific Construction Group, potrošiće 2,7 milijardi evra na da sravni 700 planina kako bi izgradila novu metropolu na obroncima Landžaua.

"China Daily" procenjuje da bi ova nova oblast Landžaua mogla da poveća bruto domaći proizvod za 33 milijarde evra do 2030. a već je privukla skoro 8,6 milijardi korporativnih investicija.

Ovo će biti peti kineski projekat "zone razvijanja na državnom nivou" i prvi u zemlji koja munjevitom brzinom menja svoj pejzaž. Među ostalim projektima su Pudong u Šangaju i Binhai u Tjencinu, gde je već do pola izgrađena replika Menhetna sa 120 građevina.

Kinesko držvno veće, najveća administrativna vlast u zemlji, odobrilo je Landžau projekat u avgustu. Prva faza sravnjivanja planina počela je krajem oktobra i omogućiće nastanak nove gradske četvrti od skoro 26 kvadratnih kilometara površine.

Landžau, u kome živi 3,6 miliona ljudi uz Žutu reku, već ima problema zbog okoline. Prošle godine Svetska zdravstvena organizacija nazvala ga je najzagađenijim gradom u Kini.

Liu Fujuan, nekadašnji visoki zvaničnik Komisije za nacionalni razvoj i reforme, rekao je da je ovaj projekat rizičan jer je Landžau u vrhu liste kineskih gradova sa problemom čiste vode i da je suludo u takvim uslovima praviti metropolu usred pustinje.

"Okruženje Landžaua je već veoma siromašno, to su sve planine na kojima nema vode", kaže Endži Vong, PR China Pacific Construction Group. "Naš stil izgradnje vodi računa o okolini i preusmeriće vodu u ovu obliast, doprineti pošumljavanju i učiniti stvari boljim nego ranije".

  • Ljuba

    12.12.2012 22:12
    Hmm...
    700 planina na 26 kvadratnih km? Teško. To je kvadrat 5 puta 5 kilometara (+ još jedan kvadratni km). Kakve su to planine, neki mladunci???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet