Danska najskuplja u EU

Danska je najskuplja za život među zemljama Evropske unije, saopštio je Danski statistički zavod, pozivajući se na Statistički biro EU Eurostat.

Danska je najskuplja za život među zemljama Evropske unije, saopštio je Danski statistički zavod, pozivajući se na Statistički biro EU Eurostat.

Cene proizvoda i usluga su u Danskoj 44 odsto više od proseka EU za 2011. godinu.

Za Danskom slede Švedska i Finska, sa cenama 26 odsto, odnosno 25 odsto višim u odnosu na prosek EU. Potom su Luksemburg (23 odsto), Irska (16) i Belgija (11 odsto više cene), dok su Nemačka i Velika Britanija najbliže proseku EU sa tri, odnosno dva odsto višim cenama.

Najniže cene proizvoda i usluga imale su zemlje srednje i istočne Evrope - Bugarska gde su cene 51 odsto niže od proseka EU, a slede Poljska (41 odsto niže), Rumunija (40), Mađarska (36), Litvanija (34) i Slovačka (28 odsto niže cene od prosečnih u EU).

Od evropskih zemalja koje nisu članice EU, najskuplje za život su Švajcarska i Norveška, koje su sa 60, odnosno 56 odsto višim cenama proizvoda i usluga, znatno pretekle i Dansku, kao višegodišnjeg šampiona skupoće među 27 članica EU.

  • novosadjan

    23.12.2012 16:19
    a gde smo mi sa cenama u vrhu ili malo preko
  • Igor

    22.12.2012 21:22
    Skupo, cak i po evropskim standarima
    Pivo u Kopenhagenu 10E, pa ko voli nek izvoli. Jako skupo ali jako dobro mesto za posetiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.